Tässä postauksessa annan vinkkejä siitä, kuinka voit asettaa itsellesi taidetavoitteet vuodelle 2023.

Jos haluat kehittyä taiteen tekemisessä, on tärkeää aina välillä pysähtyä tarkastelemaan, mitä on tullut tehtyä ja millaisia tavoitteita voisi tulevaisuudelle asettaa.

Tämä on erityisen tärkeää jos olet kuin minä: innostut helposti uusista asioista ja sinulla on jatkuvasti monta rautaa tulessa. Silloin tulee välillä tunne, että paljosta tekemisestä huolimatta mikään ei kuitenkaan oikein etene. 

Taide ja sen tekemisessä kehittyminen vaatii aikaa ja vuodenvaihde on luonteva hetki pysähtyä hetkeksi. Kun katsot taaksesi huomaat, että vuodessa on ehtinyt tapahtua paljon, vaikka välillä tuntuisikin, että poljet vain paikallasi.

Kun tarkastelet rauhassa edellistä vuotta, on usein myös helpompi hahmottaa, mitkä ovat niitä askeleita, joita seuraavaksi kannattaa ottaa, jotta pääset lähemmäs unelmaasi. 

Tavoitteiden asettaminen on erittäin tärkeää oppimisen kannalta. Hyvin muotoillut tavoitteet auttavat keskittymään olennaiseen ja työskentelemään pitkäjänteisesti. Tavoitteita miettiessäsi kannattaa muistaa seuraavat seikat:

Näin asetat itsellesi toimivat taidetavoitteet

  • Hyvä tavoite on jotain sellaista, minkä koet aidosti itsellesi tärkeäksi ja merkityksellisesksi. Se ei siis ole jotain mitä ajattelet, että sinun kuuluisi tehdä.
  • Hyvä tavoite keskittyy johonkin ollennaiseen asiaan, jolla on oikeasti merkitystä edistymisesi kannalta. 
  • Hyvä tavoite on sopivan kokoinen ja realistinen: ei liian suuri eikä liian pieni. Liian pienet tavoitteet eivät auta kehittymisessä eikä motivaatiosi juuri lisäänny niiden saavuttamisesta. Liian suuret tavoitteet taas jäävät saavuttamatta, ja se ruokkii turhaan tappiomielialaa synnyttää kiusauksen heittää hanskat tiskiin. 

Oikeantasoisten tavoitteiden asettaminen ei ole helppo tehtävä, joten muista, että tavoitteita voi myös säätää matkan varrella, jos huomaat etteivät ne palvele tarkoitustaan. 

  • Erittäin tärkeää on, että tavoite on tarkka ja jotenkin mitattavissa. Esimerkiksi Tavoitteena on maalata enemmän on liian epämääräinen tavoite. Sen sijaan vaikkapa tavoite: piirrän jokaisella lounastunnilla luonnoskirjaani kukan, on tarkka ja mitattavissa oleva.
  • Hyvät tavoitteet eivät useinkaan synny yhdeltä istumalta, vaan vaativat ainakin itselläni pidempää pohtimista. Siksi niiden muotoutumiselle kannattaa antaa rauhassa aikaa. On tärkeää, että tavoitteet todella tuntuvat hyviltä ja innostavilta.
  • Uskaltaudu kokeilemaan jotain uutta! Äläkä pelkää epäonnistumista. Uskon, että jos katselet elämääsi taaksepäin huomaat saman kuin minä: kuinka jokaisesta “epäonnistumisesta” on seurannut aina lopulta jotain hyvää, sellaista jota et ikinä osannut itse suunnitella. 

nain asetat taidetavoitteet vuodelle 2022_2

Esimerkkejä taidetavoitteista

Taiteeseen liittyvät tavoitteet voivat koskea esimerkiksi tiettyjä aiheita tai tekniikoita. Mieti siis mitä haluaisit oppia? Millaisia piirustuksia tai maalauksia haluaisit tehdä?  Omia tavoitteitani vuodelle 2022 olivat esimerkiksi seuraavat:

  • opettelen piirtämään ja maalaamaan kunnollisia vaatelaskoksia. 
  • opiskelen ja kokeilen monotypiaa. 
  • kertaan ja opiskelen lisää kompositiosta ja kiinnitän asiaan huomiota jokaisen työn kohdalla. Suunnittelen kompositiota etukäteen ja analysoin jokaisesta työstä jälkikäteen, miten hyvin sommittelu toimii.

Tavoitteet voivat olla tavalla tai toisella määrällisiä. Esimerkiksi:

  • Teen vähintään 20 monotypiavedosta.
  • Maalaan vähintään kaksi ikonia alusta loppuun.
  • Osallistun kolmelle kesäkurssille.
  • Piirrän maalaan joka viikko vähintään kolme tuntia.

Jos käyt kursseilla voit klikkaamalla kuvaa ladata itsellesi maksuttoman työkirjan, joka auttaa sinua saamaan kursseista mahdollisimman paljon irti.

Seuraa edistymistäsi

Tavoitteiden asettamisesta ei ole paljoakaan hyötyä, ellet seuraa enemmän tai vähemmän säännöllisesti tavoitteiden toteutumista. Kehitä siis itsellesi sopiva seurantasysteemi.

Itse kirjoitan tavoitteet erilliselle kortille, jota säilytän päiväkirjan/kalenterin välissä. Näin tavoitteet pysyvät jatkuvasti näkyvillä ja mielessä. 

Merkitsen kalenteriin aina, kun teen jotain tavoitteisiin liittyvää, ja kuukausittain pysähdyn tutkimaan, mitä kuukauden aikana on tapahtunut. Teen jonkinlaisen yhteenvedon kuluneesta kuukaudesta ja suunnittelen tulevaa kuukautta tavoitteitteni valossa. 

Olen tehnyt näin jo useamman vuoden ajan ja oikein odotan aina kuun vaihdetta, että pääsen tarkemmin tutkimaan, miten kuukausi on sujunut ja haaveilemaan tulevasta. Aina saan huomata, että kuukaudessa ehtii tapahtua ällistyttävän paljon. 

Ja kun edistystä seuraa kuukausittain, on helppo vuoden päätteeksi tehdä yhteenveto koko vuodesta ja nähdä konkreettisesti, että edistystä todellakin tapahtuu, vaikkei se aina siltä tunnukaan. Ja se jos mikä, motivoi jatkamaan.

Päiväkirjaan kirjoittaminen on muutenkin erinomainen tapa edistää oppimista, koska kirjoittaminen pakottaa ajattelemaan ja tekee samalla osaltaan näkyväksi kehitystä.

Kehitä tapoja, jotka tukevat tavoitteitasi

Edellä kuvattu kuukausittainen kalenterin ja tavoitteiden äärellä istuskelu on muodostunut minulle tavaksi ja samalla se on siis esimerkki tavasta, joka tukee tavoitteitteni saavuttamista. 

Tavoitteiden saavuttaminen vaatii usein työtä, mikä lähimainkaan aina ei ole kivaa tai innostavaa. Pelkällä itsekurillakaan emme useinkaan pääse maaliin, sillä itsekuriakin meillä on käytössämme rajallinen määrä. Siksi kannattaa pyrkiä muovaamaan itselleen tapoja, jotka tukevat taidetavoitteiden saavuttamista. 

Tapoja voi ajatella ikään kuin systeemeinä, jotka toimiessaan johtavat tavoitteiden saavuttamiseen. Hyvät systeemit eli tavat ovat sellaisia, että tekeminen tuntuu tavalla tai toisella mahdollisimman 

  • miellyttävältä
  • vaivattomalta
  • helpolta

Aloittamisen kynnystä kannattaa yrittää madaltaa esimerkiksi keksimällä keinoja, joilla tarvikkeet ovat mahdollisimman helposti ja houkuttelevasti saatavilla. 

Tai jos vaikka epäonnistumisen pelko ja tyhjän paperin kammo vaivaavat, voi kokeilla maalaamista siten, että kuuntelee samalla esimerkiksi jotain äänikirjaa tai podcastia. Kuuntelemiseen keskittyessään maalaaminen tapahtuu ikään kuin huomaamatta siinä sivussa, eikä jännittämiselle jää niin paljon tilaa. 

Moni kuuntelee myös musiikkia maalatessaan ja sekin on omiaan tekemään työskentelystä mahdollisimman miellyttävää. 

Tavat vakiintuvat helpommin,  jos liität tekemiseen alkuvaiheessa jotain mikä tuo välittömän tyydytyksen. Aloittaminen on aina vaikeinta, ja vaikka tiedät, että säännöllinen harjoitteleminen ennen pitkää saa taitosi kehittymään, kehittyminen tapahtuu usein sen verran hitaasti, että palkinto harjoittelusta häämöttää liian kaukana tulevaisuudessa. Siksi mieleen saattaa alussa helposti hiipiä ajatus, että ponnistelu ei maksa vaivaa. 

Siksi onkin siis hyvä, jos keksii keinoja, joilla harjoittelusta tulee jollain tavalla heti palkitsevaa. Itse olen ajatellut esimerkiksi kokeilla, miltä tuntuisi yhdistää maalaushetkiin vaikkapa rentouttava jalkakylpy. 

Tapojen luomisesta ja vakiinnuttamisesta on kirjoitettu monia hyviä kirjoja. Esimerkiksi Gretchen Rubin: Tee siitä tapa ja James Clear: Atomic Habits ovat molemmat hyviä johdatuksia aiheeseen.

Aseta tavoitteeksi näyttely!

Lopuksi haluan vielä ehdottaa, että asetat yhdeksi tavoitteeksesi näyttelyn pitämisen – tai ainakin harkitset sitä. Näyttelyyn valmistautuminen tuo automaattisesti tekemiseen fokusta ja lisää sitoutumista. 

Näyttelynhän voi toteuttaa monella tavalla ja sen voi pitää vaikka kotona ja kutsua muutaman ystävän ja sukulaisen sitä katsomaan. Sen ei tarvitse olla mitään sen ihmeellisempää. Näyttelyn voi järjestää myös virtuaalisesti, jos se tuntuu toimivammalta helpommin toteutettavalta idealta. 

Näyttelyn pitäminen ja siihen valmistautuminen on oma kiinnostava aiheensa, johon tulen palaamaan myöhemmin perusteellisemmin. Jos haluat varmistua, ettet missaa mitään, kannattaa liittyä kirjeystäväkseni. Olisi ihanaa kuulla, millaisia taidetavoitteita sinä asetat itsellesi vuodelle 2022