Kollaasi ja sekatekniikka ovat nykytaiteelle usein tyypillisiä keinoja yhdistellä samaan työhön eri tekniikoita. Erilaisten piirustus- ja maalaustekniikoiden lisäksi, töihin voidaan yhdistellä esimerkiksi myös valokuvia, kohokuvia ja painokuvia.

Kyse on jännittävästä ja yllätyksellisestä ja siksi kiehtovasta tekniikasta. Kollaaseihin saatetaan yhdistellä myös erilaisia arkipäiviäsiä materiaaleja kuten sanomalehti- tai aikaukauslehtipaperia, hiekkapaperia, kuitteja, pakkauskääreitä yms.

Sekatekniikan ja kollaasin luonteeseen kuuluu ikään kuin sisäänrakennettuna kokeilumentaliteetti ja töissä yhdistetään usein abstraktia ja esittävää ilmaisua ja elementtejä.

Modernin kollaasin ensi askeleita

Sekatekniikkaa ja kollaasia pidetään tavallisesti 1900-luvulta alkaneena taidemuotona, mutta kautta historian on tehty maalauksia, joissa on onnistuneesti yhdistelty erilaisia tavanomaisia ja harvinaisempia materiaaleja.

Georges Braque oli taiteilija, joka ensimmäisenä alkoi 1912 käyttää valmiiksi painettuja papereita piirrosasetelmissaan. Ja Picasso seurasi tästä inspiroituneena perässä.

Kollaasi ja sekatekniikka

Kollaasi – erilaisia papereita

Kollaasin voi yhdistellä hyvin erilaisia papereita. Hyviä ovat esimerkiksi kaikki ohuet ja läpikuultavat paperit, koska ne sulautuvat helposti osaksi teosta. Hyviä ohuita papereita ovat esimerkiksi

  • Silkkipaperit
  • Japaninpaperit
  • Riisipaperi
  • Teepussit

Papereita voi värjätä ja kuvioida eri tavoin, jo ennen kuin niitä liittää osaksi töitä. Papereita voi maalata ja niihin voi painaa erilaisia kuvia ja kuvioita esimerkiksi Gelli-levyn avulla.

Lehtipapereiden ja muiden painopapereiden kanssa pitää huomioida ennen muuta kaksi seikkaa. Ensinnäkin tekijänoikeudet. Et periaatteessa voi liittää omaan työhösi sellaisten tekijöiden teoksia tai kuvia niistä, joiden kuolemasta on kulunut alle 70 vuotta.

Toinen huomioitava asia on valonkesto ja papereiden kellastuminen. Esimerkiksi aikakauslehtikuvat haalistuvat nopeasti auringonvalossa.

Liimana kollaaseissa voi käyttää esimerkiksi akryylimediumia tai binderiä.

Esimerkki kollaasin ja sekatekniikan yhdistelystä

Yllä on esimerkki omasta maalauksestani, joka on tehty siten, että ensin on tehty tausta kollaasina ja sen päälle on maalattu vesiliukoisella öljyvärillä.

Akryylin/akryyligesson ja öljyvärin yhdistämisestä on hyvä muistaa, että öljyväreillä voi maalata akryylin päälle, mutta toisin päin ei voi tehdä, eli akryylillä ei voi maalata öljyvärin päälle.

Tässä pienessä videossa näytän, kuinka työskentelyni usein alkaa:

Liimailen ensin pohjalle erilaisia papereita. Piirtelen päälle erilaisilla kynillä. Sitten vetelen päälle gessoa ja/tai akryylimaaleja, ja tiputtelen märän gesson päälle akryylimusteita, joiden päälle suihkin vielä vettä, jotta saan ne leviämään.

Sen jälkeen annan pohjan kuivua ja usein jatkan samaan tapaan työskentelemällä useampia kerroksia, ennen kuin siirryn varsinaisesti maalaamaan.

Kerroksellisuus tuo töihin kaivattua syvyyttä ja mielenkiintoa ja tarjoaa tekemisen prosessin yhteydessä usein kiinnostavia yllätyksiä.

Abstrakti maisemamaalaus kollaasia käyttämällä

Tässä taas on esimerkki maisemamaalauksesta, jossa on hyödynnetty kollaasia.

Oman taidekoulun Pinterest-tili

Pesutekniikka

Pesutekniikka on yksi hauska ja yllätyksellinen sekatekniikka. Siitä olen tehnyt aivan oman tutoriaalin, jonka voit ladata itsellesi alta tai täältä