Koska luet tätä artikkelia, saatat ehkä kuulua siihen isoon joukkoon ihmisiä, jotka eivät omasta mielestään osaa piirtää. Mieti sitten hetki, miltä sinusta tuntuu, kun näet muiden piirustuksia vaikkapa sosiaalisessa mediassa? Onko mielessäsi koskaan häivähtänyt ajatus, kunpa minäkin osaisin. Kannattaa jatkaa lukemista, sillä tämä postaus on kirjoitettu juuri sinulle.  Tämän luettuasi tiedät, miten oppia piirtämään ja mitkä ovat ne kolme askelta, mitkä sinun on otettava, jotta pääset mahdollisimman helposti ja nopeasti alkuun.

Tai harrastatko kenties maalaamista? Oletko osallistunut kansalaisopiston taidekursseille? Valitsetko sinäkin kurssit sen mukaan, että niillä ei edellytetä piirustustaitoa. Osallistutko mieluiten kursseille, joiden kurssikuvauksessakin sanotaan, että kurssi sopii ihan kaikille, myös aloittelijoille (eli niillekin, jotka eivät osaa piirtää).

Joitakin vuosia sitten olin itsekin juuri tässä tilanteessa – sillä erotuksella, että en uskaltanut osallistua millekään kursseille, edes niille aloittelijoille suunnatuille. Tiedätkin jo miksi. 


Tervetuloa maksuttomille piirustustreffeille!

Ennen kuin mennään eteenpäin, haluan kertoa, että juuri tällä hetkellä on mahdollista liittyä mukaan ystävänpäivänä 14.2. järjestettäville maksuttomille virtuaalisille piirustustreffeille! Ja sinne todella kannattaakin tulla, monestakin syystä:

💝 Saat jo ennen treffejä sähköpostiisi video-oppitunnin, jossa näytän kädestä pitäen, miten alla oleva kukka-asetelma on mahdollista helposti ja hauskasti.

💝 Kun tulet paikan ystävänpäivätreffeille paikan päälle pääset yhteisen piirtämisen lisäksi osallistumaan arpajaisiin, joissa palkintona taidetarvikkeita.

💝 Vaikka et pääsisikään osallistumaan treffeille, kannattaa ilmoittautua mukaan silti, koska lähetän kaikille ilmoittautuneille myös tallenteen, joka on katsottavissa muutaman päivän ajan.

Miten oppia piirtämään – näin pääsin alkuun

Tästä on nyt vajaa viisi vuotta, kun itse päätin, että haluan oppia piirtämään. Halu syntyi alun perin siitä, että halusin tuunailla kalentereitani ja päiväkirjojani. Halusin alkaa piirtää itse sen sijaan, että käytän kaikki rahani leimasimiin, tarroihin ja sabloonoihin.

Selasin yöt pitkät Pinterestiä, ja silmieni ohi vilisti vuolas virta tulvillaan toinen toistaan ihanampia ja innostavampia kuvia matkapäiväkirjoista, taidepäiväkirjoista ja luonnoskirjoista. Ja siitä se sitten lähti. Ruokahalu kasvoi syödessä ja lopulta löysin itseni elävän mallin piirustuskurssilta.

 Aiemmin pelkkä ajatuskin moisesta ja ylipäätänsä ihmisen piirtämisestä olisi saanut minut hyperventiloimaan kauhusta. Kurssille en kuitenkaan olisi koskaan uskaltanut mennä, ellen olisi ensin päässyt jonkinlaiseen alkuun omin päin, oman kotini rauhassa. 

Vajaassa vuodessa ja yllättävän vähällä harjoittelulla saavutin tilanteen, jossa olin kehittynyt piirtämistä pelkäävästä aloittelijasta henkilöksi, joka rakastaa piirtämistä ja jonka taidot olivat kehittyneet huimasti. Ja mikä parasta, olin löytänyt menetelmän, miten oppia piirtämään helpommin ja nopeammin, kuin olin ikinä uskaltanut kuvitella. Jatka siis lukemista niin paljastan sinulle ne kolme tärkeintä askelta, jotka ottamalla sinäkin opit piirtämään. 

miten oppia piirtamaan

Ensimmäinen askel –  raivaa esteet

Kun haluat oppia piirtämään aivan ensiksi täytyy raivata tieltä kaikki ne esteet, joiden vuoksi et ole vielä ehkä edes aloittanut. Kaikkein suurin este ovat ne monet rajoittavat uskomukset, joita mielessäsi mitä todennäköisimmin lymyää. Kun luet oheista listaa, mieti, mitkä kaikki osuvat ja uppoavat. Kuvitteletko sinä esimerkiksi, että 

  • piirustustaito on synnynnäinen ominaisuus tai lahja, joka sinulla joko on tai ei ole
  • sinä et osaa piirtää etkä voi oppiakaan, koska sinulla ei ole tarvittavia lahjoja
  • mallista piirtäminen on vaikeaa tai…
  • … mallista piirtäminen on epäilyttävää/tuomittavaa. Taitavat piirtäjät eivät malleja tarvitse.
  • piirtämään voi ehkä oppia, mutta siihen vaaditaan valtavasti aikaa, jota sinulla ei ole.

Jos olet omaksunut yhdenkin näistä yleisistä, vääristä  ja haitallisista uskomuksista, se on todellinen syy siihen, miksi et osaa piirtää. Sinussa ei siis ole mitään vikaa, vaan syy piilee omaksumassasi väärissä ajattelutavoissa. Kun oivallat, että mitkään yllä luetellut yleiset piirtämiseen liittyvät ajatukset eivät oikeasti ole totta, pääset aloittamaan. Eli toisin kuin usein kuvitellaan

  • piirustustaito ei ole synnynnäinen ominaisuus vaan taito, jonka kuka tahansa voi oppia, myös sinä
  • mallista piirtäminen on ok, yleinen käytäntö ja helpompaa kuin todennäköisesti luulet
  • piirustustaito on vähän kuin fyysinen kunto ja kehittyy yllättävän vähällä harjoituksella

Minkälaisia kokemuksia sinulla on piirtämisestä?

On myös mahdollista, että menneisyydessäsi on tapahtunut jotain, joka on saanut sinut uskomaan, että et osaa piirtää. On ehkä ollut tilanteita, joissa olet saanut esimerkiksi typerää palautetta tai jäänyt vaille ansaitsemaasi kannustusta ja rohkaisua. Tämäkään ei onneksi tarkoita, että peli on menetetty. Ensimmäinen askel on jo otettu, kun olet tullut tietoiseksi näistä kokemuksista. Silloin niiden kanssa on mahdollista tehdä sovinto ja päästää niistä irti. 

Rajoittavista uskomuksista on mahdollista vapautua

Ajatukset ovat onneksi ylipäätänsä vain ajatuksia, ja rajoittavien uskomuksien tilalle on mahdollista luoda hedelmällisempiä ajatuksia. Jos vain haluat, sinä voit oppia piirtämään. Ja kun olet oppinut, ihmettelet jälkikäteen lähinnä, miksi ihmeessä et aloittanut jo aikaisemmin.

En oikein tiedä, mistä juontuu käsitys, että mallista piirtäminen olisi jotenkin epäilyttävää tai tuomittavaa. Tosiasia nimittäin on, että ammoisista ajoista piirtämistä on opeteltu nimenomaan mallista piirtämällä. Ja tänäkin päivänä taidekoulujen perusopinnot sisältävät varmasti havaintopiirtämistä. Siitä yleensä aina aloitetaan. Se on ikään kuin kaiken perusta. 

Taidekouluihin klassiseen opetukseen on itse asiassa ennen kuulunut vuosikausien kipsipatsaiden piirtäminen. Tämä ei silti tarkoita, että sinun tarvitsisi kärvistellä samojen piirustusharjoitusten äärellä vuosikausia. Voi myös olla, että sinun tavoitteenasi ei edes ole opetella piirtämään valokuvantarkkoja kopioita mallista. Se ei ole missään vaiheessa ollut minunkaan tavoitteenani. Voit aivan itse ja vapaasti päättää, millaisia kuvia sinä haluat oppia piirtämään ja millaista piirustustaitoa tavoittelet.  

Toisin kuin yllättävän monet ajattelevat, piirustustaito ei myöskään ole synnynnäinen ominaisuus, vaan taito, jonka kuka tahansa voi oppia. Oppiaksesi piirtämään sinun pitää tietysti harjoitella. Ja kaikkein olennaisinta on oppia kaksi asiaa: mitä sinun pitää harjoitella ja miten kannattaa harjoitella. 

Toinen askel – selvitä itsellesi, miten kannattaa harjoitella

Piirtämään oppimiseen ei myöskään mene vuosikausia, jos treenaat fiksusti. Olennaista on harjoitella riittävän usein, mutta riittävän lyhyen aikaa kerrallaan. Kun teet runsaasti pieniä harjoituksia, sinun on huomattavan paljon helpompi löytää kalenteristasi sopiva aika. Lisäksi aloittamisen kynnys pysyy matalana. 

Usein toistuvia pieniä harjoituksia tekemällä sinun on myös helpompi synnyttää piirtämisestä itsellesi tapa, jolloin aloittaminen on helpompaa. Kun piirtämisestä tulee tapa, et joudu käyttämään aloittamiseen tahdonvoimaa vaan pääset vauhtiin kepeästi. 

Ja kun treenaat säännöllisesti, huomaat hyvin pian edistyväsi, mikä tietenkin motivoi jatkamaan harjoituksia. Näin syntyy huomaamatta positiivinen kehä ja sinusta tulee huomaamattasi piirtäjä, joka näkee elämässään koko ajan enemmän kiinnostavia aiheita ja mahdollisuuksia piirtää. 

Omalla kohdallani edistystä nopeutti myös se, että aloin piirtää lyijärin sijaan musteella. Kun kaikki loputon kumittaminen jäi pois, piirtämisestä tuli pienen alkukankeuden jälkeen rennompaa, keskittyneempää ja varmempaa.

Aloittaessani tietoa musteista ja erilaisista mustekynistä ja piirtimistä oli varsinkin suomeksi hyvin heikosti saatavilla. Siksi olenkin tehnyt nyt perusteellisen oppaan musteista ja erilaisista piirtimistä. Opas sisältää myös piirustusvinkkejä ja harjoituksia

Kolmas askel – selvitä itsellesi, mitä kannattaa harjoitella

Piirtämään oppimisessa on kyse ennen kaikkea kahdesta asiasta:

  • Piirtämään oppimisessa on kyse katsomaan oppimisesta.
  • Piirtämään oppimisessa on kyse silmän ja käden koordinaatiosta.

Piirtäjän pitää pysähtyä ja keskittyä ensisijaisesti tarkkaan katsomiseen. Nähdäkseen tarkasti, piirtäjän pitää unohtaa kaikki, mitä hän maailmasta tietää. Hänen pitää katsoa tarkasti ja piirtää se, minkä hän näkee, ei se mitä hän tietää. 

Yksinkertainen esimerkki kuvaa tätä: Koska me tiedämme, että mukin pohja on suora, me helposti piirrämme pöydällä olevan mukin pohjaksi suoran viivan. Mutta jos todella katsomme, näemme helposti, että pohja ei suinkaan ole suora vaan kaareva.

miten oppia piirtamaan

Harjoittele tarkkaa katsomista ja käden ja silmän yhteistyötä

Jos haluat ottaa salamalähdön piirustustaitoon, kannattaa aloittaa seuraavalla harjoituksella. Tämä harjoitus kehittää piirustustaitoasi pomminvarmasti, nopeasti ja tehokkaasti. Mitä enemmän harjoittelet tätä, sitä nopeammin kehityt. 

Harjoittelu tuottaa tulosta sitä nopeammin, mitä useammin harjoittelet. Hyvä uutinen on, että lyhyetkin treenit auttavat. Voit esimerkiksi ottaa tavaksesi piirtää vaikka aamiaispöydässä tai lounastunnilla vartin. Hämmästyt, miten  nopeasti alat nähdä tuloksia. 

Tässä ensimmäisessä harjoituksessa treenataan sekä tarkkaa katsomista että silmän ja käden yhteistyötä. Molemmat ovat piirustustaidon ytimessä. Piirtäessä tarkkaan katsominen on kaikkein tärkeintä.

Pidä katse kohteessa

 Jotta opit näkemään tarkasti, on todella tärkeää, että alusta asti alat totutella siihen, että piirtäessäsi katsot ensisijaisesti kohdettasi ja vilkaiset omaa piirrostasi vain hetkittäin. Tämä tuntuu ihan aluksi epämukavalta ja hankalalta, koska emme ole tottuneet toimimaan näin. Mutta tähän tottuu nopeasti. 

Kannattaa valita piirtimeksi, joku kynä, jota ei voi kumittaa, koska nyt ei ole tarkoitus lainkaan kumittaa. Eikä ylipäätänsä lopputuloksella ole mitään väliä, eikä piirrosta juuri edes katsella. Itse piirrän kaikkein mieluiten mustekynillä, mutta esimerkiksi kuulakärkikynä tai sujuvasti luistava geelikynä ovat hyviä vaihtoehtoja.

Kuten jo tiedätkin, katse pidetään kohteessa ei paperissa, sillä kuten sanottu nyt treenataan kohteen tarkkaa katsomista ja silmän ja käden yhteistyötä. Kumpikaan ei kehity omaa piirustusta katselemalla, vaan pitämällä katse kohteessa.  

Etene näin

  • Valitse itsellesi joku kohde. Hyvä kohde on vaikkapa keittiön hylly tai kylppärin peilikaapin sisältö. Alla on esimerkki meidän keittiön hyllystä – jossa pyörii edelleen glögipulloja joulun jäljiltä…. 🙂
  • Katsele ensin kohdettasi rauhassa hetki ja muistuta itseäsi siitä, että nyt ei ole kiire mihinkään eikä muutenkaan mitään hätää. Hengitä muutama kerta syvään.  Muista myös, että tämä harjoitus ei voi mitenkään epäonnistua, eikä lopputuloksella ole mitään väliä. 
  • Aloita piirtäminen siten, että annat katseesi kulkea mahdollisimman hitaasti kohteesi ääriviivaa pitkin. Liikuta kynää paperilla samassa tahdissa kuin katseesi seuraa ääriviivaa. Piirtäminen helpottuu, kun et juuri nosta kynää paperista.
  • Huomaat nopeasti, että katse kiiruhtaa helposti. Aina kun huomaat tämän, hidasta tahtia. Uudestaan ja uudestaan. Mitä harvemmin vilkaiset paperia, sitä parempi. Muistuta itseäsi siitä, että nyt treenataan silmän ja käden yhteistyötä, ja se kehittyy juuri näin: kun katse pidetään piirrettäessä kohteessa eikä paperissa.

Valitse varsinkin aluksi helppoja kohteita. Monen piirustusharrastus tyssää alkuunsa juuri siksi, että helposti aloitetaan suoraan liian vaikeista ja aikaa vievistä harjoituksista. Tee ihan helppoja tehtäviä niin kauan, että totut piirtämään katsomatta paperia juuri lainkaan. Siihen tottuu hämmästyttävän nopeasti. Älä siis luovuta.

Miten oppia piirtamaan
Miten oppia piirtamaan

Pidä motivaatiota yllä

Jotta saat säännöllisen pienen harjoituksen juurrutettua päivääsi, sinun kannattaa muistutella itsellesi usein niistä monista syistä, joiden vuoksi piirtämään opetteleminen kannattaa. 

  • Piirtäminen on erinomaista meditatiivista harjoitusta. Tulet nopeasti huomaamaan, että piirtäessäsi siirryt nopeasti keskittyneeseen flow-tilaan, jossa mielen hälinä hiljenee ja ajantaju katoaa. 
  • Piirtäminen opettaa sinut katselemaan maailmaa taiteilijan silmin. Alat nähdä ja huomata maailmassa ihmeellisiä pieniä yksityiskohtia, joiden ohi olet aiemmin kulkenut laput silmillä. 
  • Erityisesti, mikäli taiteilijuus kutsuu sinua ja haluat jonain päivänä kutsua itseäsi taiteilijaksi, sinun kannattaa opetella piirtämään. Muuten käy helposti niin, että puutteellinen piirustustaito kalvaa ja nakertaa itseluottamustasi turhaan ja ruokkii huijarisyndroomaa.
  • Piirtämään opettelu kannattaa myös, jotta et turhaan rajoita ilmaisuasi ja mahdollisuuksiasi. Kun opit, miten oppia piirtämään, olet vapaa valitsemaan ilmaisumuotosi. Piirustustaito on myös maalaamisen perusta, ja kun osaat piirtää, voit itse valita, maalaatko abstraktia vai esittävää, vai jotain siltä väliltä. Et päädy abstraktiin ilmaisuun vain siksi, että se on ainoa mahdollisuutesi.

Aloita saman tien

  • Varaa itsellesi kiva vihko tai läjä halvinta mahdollista paperia ja sujuvasti luistava kynä.
  • Jos tykkäät pohtia asioita kirjoittamalla, kirjoita ensin päiväkirjaasi ajatuksiasi piirtämisestä. Mieti millaisia ajatuksia ja kokemuksia piirtämiseen sinulla liittyy? Onko sinulla piirtämiseen liittyviä rajoittavia uskomuksia tai ikäviä kokemuksia? Miten voisit korvata ne positiivisemmilla ajatuksilla? Mitä kaikkea ihanaa piirtäminen voi tuoda elämääsi? Mieti myös, mistä kohtaa päivästä otat aikaa piirtämiselle ja merkitse aika kalenteriisi, jos käytät sellaista. 
  • Aloita harjoittelu. Älä heitä mitään roskikseen ja merkitse kaikkiin piirroksiisi päivämäärä. Näin tulet näkemään hyvin konkreettisesti kehityksesi, ja se jos mikä motivoi jatkamaan!

Lopuksi

miten oppia piirtämään

Julkaisen erilaisia vinkkejä ja tutoriaaleja täällä blogissa mutta myös muilla alustoilla kuten Youtubessa, Facebookissa, Pinterestissä ja Instagramissa. Lisäksi olet lämpimästi tervetullut mukaan esimerkiksi suosittuihin FB-liveihin ja paljon positiivista palautetta saaneisiin taidehaasteisiin, jotka järjestetään keväisin ja syksyisin. 

Mikäli haluan pysyä helposti kärryillä siitä, mitä kaikkea Oma taidekoulu tarjoaa, kannattaa liittyä kirjeystäväkseni. Silloin et vahingossa missaa mitään vaan saat aina tiedot kaikista materiaaleista ja tapahtumista kätevästi suoraan sähköpostiisi.

Sinua saattaa kiinnostaa myös tämä

Sinua saattaa kiinnostaa myös tämä video, jossa näytän, kuinka pääset nopeasti alkuun kasvojen piirtämisessä: