Akryylivärit lienevät saavuttaneet niin suuren suosion esimerkiksi siksi, että värit kuivuvat niin nopeasti. Se helpottaakin usein maalaamista. Mutta toisaalta samaan aikaan värien nopea kuivuminen on myös suuri haaste.

Erityisesti tapauksissa, joissa vaaditaan pitkäkestoista maalin työstämistä tai halutaan esimerkiksi sulattaa värejä pehmeästi toisiinsa, akryylivärien nopea kuivuminen vaikeuttaa työskentelyä.

Onneksi värien kuivumista voidaan tarvittaessa hidastaa useammallakin keinolla. Kaikkein paras ja edullisinkin keino on käyttää ns. märkäpalettia. Niitä saa ostaa valmiina hyvin varustelluista taidetarvikeliikkeistä, mutta voit säästää useamman kympin tekemällä paletin itse.

Alla olevalla videolla esittelen valmiin märkäpaletin ja itse tekemäni version. Märkäpaletin ideana on, että pohjalle laitetaan märkä sieni ja sen päälle paperi, jonka päälle sitten tulevat värit. Näin sieni ja siitä haihtuva kosteus estävät värejä kuivumasta.

Mikäli huolehdit siitä, että sieni ei pääse kuivumaan, voit näin säilyttää värit tuoreina useita päiviä. Kovin pitkiä aikoja palettia ei kuitenkaan kannata säilyttää puhdistamatta sitä välillä kunnolla, sillä muuten on vaara, että se alkaa homehtua.

Akryylivärien kuivumista voi hidastaa myös erilaisilla apuaineilla.

Sinua saattaa kiinnostaa myös tämä:

Olen tehnyt maksuttoman ja runsaasti positiivista palautetta saaneen tutoriaalin ns. pesutekniikasta, joka on helppo ja hauska tekniikka. Opas sisältää pdf-oppaan, jossa on linkki myös opasvideoon. Pääset tilaamaan materiaalin tästä: