Gesson käyttö on olennainen osa akryylimaalausta. Moni miettiikin, että pitääkö akryylimaalaus pohjustaa ja miten gessoa käytetään. Juuri esimerkiksi näihin kysymyksiin vastaan tässä artikkelissa.

Pitääkö akryylimaalaus pohjustaa?

Akryyliväreillä voi ensinnäkin maalata hyvin monenlaisille pohjille. Akryyliväri tarttuu mm. paperiin, kankaaseen, puulle, pahville, kartongille, styroksille, keramiikalle ja kivipintaan.

Pohjaa ei välttämättä tarvitse pohjustaa mitenkään, mutta erityisesti esimerkiksi huokoisille pinnoille maalattaessa gesson käyttö eli pohjustaminen kannattaa. Ja muutenkin pohjustamista suositellaan, koska pohjuste eli gesso:

 • auttaa väriainetta kiinnittymään kestävästi maalauspohjaan
 • eristää väriaineet ylipäätänsä pohja-aineesta, jolloin ei pääse syntymään mitään epätoivottuja kemiallisia tms. Reaktioita.
 • erilaisille levyille maalattaessa gesso estää pohjan käyristymistä. Gesso pitää silloin levittää molemmille puolille.

Yleisimmät akryylimaalaus pohjat

Kuten yllä jo tuli ilmi, akryyleillä voi maalata hyvin erilaisille pohjille. Yleisimmin käytetään näitä

 • pingotettu kangas
 • päällystetty pahvi tms. levy
 • mikä vaan pahvi tai kartonki, paperi
 • vaneri, mdf ja muut puulevyt

Pingotetut pohjat ja pohjan pingottaminen

Valmiita pingotettuja pohjia myydään nykyisin monissa paikoissa, mutta pohjan voi melko helposti pingottaa myös itse. Pohjan tekemiseen tarvitset silloin

 • kiilapuut, joita myydään eri pituisina taidetarvikeliikkeissä
 • tukevaa kangasta
 • niittipyssyn
 • liimaa
 • pohjustetta eli gessoa.

Sopivia kankaita myydään taidetarvikeliikkeissä. Edullisimmat ovat puuvillaa ja arvokkaammat pellavaa. Kankaita saa sekä valmiiksi gessottuina että ilman pohjustetta.

Jos ostat valmiiksi pohjustettua kangasta, ei sinun tarvitse muuta kuin napauttaa kiilakehykset kasaan ja pingottaa kangas niittipyssyä käyttäen. Esimerkiksi Youtubesta löytyy varmasti videoita, joista voi katsoa mallia.

Pingottaminen kannattaa aloittaa ensin jokaisen sivun keskeltä ja edetä sieltä vähitellen kohti nurkkia.

Jos pohjustat kankaan itse, kannattaa pingottamisen jälkeen esiliimata kangas. Siihen tarvitset liimaa, esimerkiksi Eri Keeperiä. Se laimennetaan lisäämällä siihen noin puolet vettä.

Tätä seosta sivellään sitten siveltimellä kankaan pintaan. Kangas kannattaa jättää pingotusvaiheessa hieman löysäksi, koska liima kiristää kuivuessaan kankaan.

Itse kehystämällä pohjien hinta on usein vähintään sama kuin edullisia valmiita kehyksiä ostaessa. Itse tekemällä laatu on kuitenkin huomattavan paljon parempi.

Varsinkin halvimmat valmiit pohjat ovat usein heikkolaatuisia ja kangas vaurioituu helposti. Sitä voi hieman vahvistaa levittämällä sen päälle muutaman kerroksen gessoa.

gesson käyttö

Vanerille ja muille puulevyille maalaaminen

Vaneri ja muut puulevyt ovat monella tavalla hyviä maalauspohjia. Ne esimerkiksi kestävät kovaakin työstämistä.

Haasteita aiheutuu siitä, että kosteuden vaikutuksesta ne saattavat alkaa vääntyä. Sen estämiseksi pohjuste kannattaa levittää molemmille puolille.

Puulevyt ovat myös aika painavia, joten varsinkin jos haluaa työskennellä isoon kokoon, paino saattaa muodostua ongelmaksi.

Paperille maalaaminen

Akryyliväreillä voi mainiosti maalata myös melkein mille tahansa paperille. Taiteilijatarvikeliikkeessä myydään erityisesti akryyliväreille tarkoitettuja papereita, mutta yhtä hyvin voi käyttää esimerkiksi akvarellipaperia.

Paperille maalatessa paperin voi gessota tai olla gessoamatta. Aiemmin itse usein gessosin paperin, mutta nykyisin jätän sen usein tekemättä.

Mitä ohuempaa paperi on, sitä enemmän se luonnollisesti kupruilee. Sitä pidetään usein ongelmana, mutta oikeastaan se on makuasia. Itse oikeastaan tykkään siitä, että paperit aaltoilevat ja rapisevat. Se tuo töihin mielestäni viehättävää käsityön ja materiaalin tuntua.

Kupruilevat paperit saa myös usein oikenemaan, kun kostuttaa ne kummaltakin puolelta kevyesti ja laittaa painon alle kuivumaan.

gesson käyttö

Millaisia gessoja on olemassa?

Aikaisemmin pohjuste valmistettiin eläinliimasta, liitujauhosta ja valkoisesta pigmentistä, mutta nykyisin kaupassa myytävien gessojen sideaineena on eläinliiman sijaan akryyliliima.

Gessoa myydään eri kokoisissa purkeissa ja pulloissa. Yleisin koko lienee litra, ja siitä riittääkin iloa varsinkin aloittelevalle maalarille pitkäksi aikaa.

Gesso on vesiliukoista eli sitä voi tarvittaessa ohentaa vedellä. Eri brändien tuotteet vaihtelevatkin hieman sen suhteen kuinka paksuja tai juoksevia ne ovat.

Toinen erottelevat tekijä on myös, kuinka peittävää gesso on. Laadukas gesso sisältää paljon pigmenttiä ja on siksi peittävää.

Gesson voi sävyttää haluamansa väriseksi

Gessoa on saatavana paitsi valkoisena myös esim. mustana. Lisäksi valkoista gessoa voi itsekin sävyttää haluamansa värikseksi lisäämällä joukkoon haluamaansa akryyliväriä.

Voit esimerkiksi sekoittaa joukkoon mustaa sen verran, että saat pohjusteesta neutraalin keskiharmaan. Tällaiselle pohjalle on usein helpompi maalata kuin valkoiselle, koska värien valoisuusastetta on helpompi arvioida, kun niitä vertaa valoisuusasteiko keskisävyihin eikä ääripäihin.

Myös väritöntä eli kirkasta gessoa on olemassa. Se lisää pintaan samalla myös karheutta, joten sillä käsitellyille pinnoille tarttuvat hyvin esimerkiksi erilaiset kynät ja liidut.

Miten gessoa käytetään

Gesson voi levittää siveltimellä tai vaikkapa lastalla. Kannattaa levittää useampia ohuita kerroksia mieluummin kuin yksi paksu kerros. Kerrosten kannattaa antaa kuivua aina välissä kunnolla. Kuivumisaika riippuu esim. ilman lämpötilasta ja kosteudesta.

Kuivumista voi halutessaan varovasti hieman nopeuttaa lämpöpuhaltimen avulla, mutta parasta on, jos pohja saa kuivua luonnollisesti.

Gesso kannattaa levittää eri suuntiin sivelemällä. Näin saat pinnasta mahdollisimman sileän. Voit myös halutessasi hioa pinnan aina sen kuivuttua hienolla hiekkapaperilla. Hiontapöly pitää muistaa putsata aina välissä kunnolla pois.

Toisaalta pinnasta voi tehdä myös tarkoituksella epätasaisen. Sen voi levittää huolettomasti ja taputella ja painella siihen erilaisia kuvioita ja jälkiä, kun gesso on vielä märkää. Näin pintaan syntyy elävyyttä, jota voi sitten hyödyntää maalatessaan.

Luovia tapoja käyttää gessoa – Gesso osana sekatekniikkaa

Gesso on oivallinen tuote senkin takia, että se vie painetta pois maalaamisesta, sillä epäonnistuneen työn voi aina aloittaa alusta levittämällä sen pintaan uuden kerroksen gessoa.

Myös taidepäiväkirjoissa käytetään usein gessoa. Sen avulla vahvistetaan sivuja ja toisaalta sivuja ”valkaistaan” sen avulla.

Gesson voi levittää siveltimellä tai vaikkapa lastalla. Jos haluaa pinnasta aivan sileän, sen voi pinnan hioa hiomapaperilla.

Koska gesso on vesiliukoista, se soveltuu myös hyvin käytettäväksi yhdessä muiden vesiliukoisten materiaalien kanssa. Alla olevalla videolla on esimerkkejä esimerkiksi gesson yhdistämisestä osaksi kollaasi ja mustetyöskentelyä.

Lisäksi näet videolla esimerkin gesson ja hiilen yhdistelmästä sekä gesson käyttämisestä vesiliukoisten Inktense-liitujen kanssa.

Lisäksi videolla neuvotaan, miten saat muokattua gessosta imevämpää, jolloin se soveltuu paremmin esimerkiksi akvarellien eli vesivärien kanssa yhdistettäväksi.

Pastelliliitujen ystävä taas ilahtunee vinkistä, jonka avulla gesson karkeutta voi lisätä ja loihtia näin pastelleille sopivia maalauspohjia.


Tämä artikkeli ja video on osa laajempaa akryylimaalaus opasta. Oppaan edellinen osa löytyy täältä

Voit tilata itsellesi koko maksuttoman oppaan tästä linkistä tai tällä lomakkeella: