Akryylimaalaus opas on kirjoitettu, jotta akryylimaalaustarvikkeet tulisivat sinulle mahdollisimman helposti tutuiksi ja pääsisit nauttimaan maalaamisesta mahdollisimman vaivattomasti.

Akryylimaaleja myydään monessa eri muodossa ja varsinaisten värien lisäksi myydään myös hyödyllisiä apuaineita. Markkinoille tulee jatkuvasti myös uusia tuotteita. Äkkiä saattaakin mennä pää pyörälle, kun miettii mihin mitäkin ainetta voi käyttää.

Mutta eipä hätää! Kun ymmärrät akryylimaalauksesta ja akryyliväreistä muutaman perusasian, osaat suunnistaa tässä viidakossa tyynesti ja valita itsellesi parhaiten sopivat tarvikkeet.

Perusasiat hallitsemalla pystyt myös pian kehittelemään omiakin akryylimaalaus tekniikoita ja kokeiluita onnistuneesti. Akryyli on nimittäin hyvin monipuolinen ja innostava väline, joka taipuu vaikka mihin.

Ja pieni perusasioihin perehtyminen auttaa mahdollisesti sinua myös säästämään sekä aikaa että rahaa ja vältyt turhilta hutiostoksilta.

Akryylivärit koostuvat pigmenteistä ja liimasta

Kaikki akryylivärit ja -maalit koostuvat pigmenteistä ja ns. sideaineesta, joka akryylivärien tapauksessa on esim. akryylipolymeeri eli käytännössä muoviliima. Kaikki akryylit ovat siis käytännössä värillistä liimaa. Voit siis esimerkiksi painaa märkään maaliin vaikkapa kollaasipapereita ja ne tarttuvat kiinni.

Akryylivärejä myydään eri muodoissa

Akryylivärejä myydään eri muodoissa. Suurin ero koskee sitä, kuinka juoksevaa väri on. Paksuinta väriä löytyy tuubista tai purkista, jonka kyljessä lukee ”heavy body”.

Tätä huomattavasti juoksevampia ovat kaikki joiden kyljessä lukee ”fluid”. Suurin osa eli kaikki ne tuubit ja purnukat, joiden kyljessä ei ole merkintää koostumuksesta sijoittuvat näiden välimaastoon, mutta ehkä lähemmäksi paksua kuin juoksevaa väriä.

Pystyt päättelemään maalin paksuuden, kun hölskytät pakkausta. Juoksevat värit hölskyvät, paksummat värit eivät

Kaikkein juoksevinta on akryylimuste. Akryylimusteet myydään pienissä pulloissa ja ne sisältävät valtavat määrän pigmenttiä, joten niistä riittää enemmän iloa, kuin pienestä koosta voisi muuten päätellä. Akryylimustepulloissa on yleensä pipetti, joka helpottaa värien annostelua.

Kaikkien akryylituotteiden koostumusta voi myös muuttaa erilaisten apuaineiden avulla. Juoksevammasta värin sekaan voi siis sekoittaa geeliä tai pastaa, joka tekee väristä paksumpaa, tai paksun värin sekaan voi lisätä ainetta, joka lisää värin juoksevuutta. Juoksevuutta voi lisätä myös lisäämällä joukkoon ihan vaan hieman vettä.

Se kuinka juoksevaa tai toisaalta paksua väriä haluaa käyttää on makuasia ja riippuu toivotusta lopputuloksesta. Jos haluat maalata töitä, joissa näkyvät siveltimenvedot ja joissa on pintastruktuuria, kannattaa valita paksu väri.

Paksumpi väri sopii paremmin myös esimerkiksi lastalla tai palettiveitsellä maalaamiseen.

Mutta jos taas tykkäät maalata esimerkiksi paperille, vaikkapa taidepäiväkirjaan, juoksevampi väri voi olla miellyttävämpi valinta.

akryylimaalaus 2
Kuvassa erilaisia akryylivärejä: akryylimustetta, juoksevaa akryyliä, akryyliguassia ja paksua eli ”heavy body” väriä.

Akryylimaalauksessa voi olla joko matta tai kiiltävä pinta

Akryyli on luonnostaan pikemminkin kiiltävää kuin mattaa. Jos haluat pinnasta matan, väriin täytyy lisätä mattamediumia. Kaikki mattapintaiset akryylituotteet sisältävät ainesosan, joka saa mattaisuuden aikaan.

Mattapinnan aikaansaava aine on hyvin hienojakoista valkoista jauhetta, joka myös tekee kuivuttuaan mattapinnasta hieman karheamman kuin kiiltävä akryyli. Tähän mattapintaan esimerkiksi erilaiset kynät tarttuvat huomattavasti paremmin kuin kiiltävään pintaan.

Yhdessä ja samassa työssä voi luonnollisesti käyttää sekä matta- että kiiltäviä pintoja erilaisten vaikutelmien ja korostusten luomiseen.

Akryyliguassi on uusin tulokas

Akryyliguassi on akryylin ja guassin välimuoto, ja sille on ominaista perinteisen guassivärin tapaan sekä peittävä että matta pinta. Muista akryyliväreistä akryyliguassi poikkeaakin juuri siinä, että siinä on lähtökohtaisesti kaikkein mattaisin pinta.

Koostumukseltaan akryyliguassi on juoksevaa akryylimaalia ja sitä myydään pulloissa.

Akryyliguassi poikkeaa ratkaisevasti perinteisestä guassista siinä, että akryyliguassi ei kuivuttuaan enää liukene veteen. Kun taas perinteinen guassi aktivoituu vedestä kuivuttuaankin vesivärien eli akvarellien tapaan. Tämä johtuu siitä, että akvarelliväreissä ja perinteisissä guasseissa on on sama sideaine eli arabikumi.

Akryyliguassissa sen sijaan on muiden akryylien tapaa sideaineena muoviliima.

Akryylivärien sekoittaminen ja ohentaminen

Akryyleitä voi ohentaa kahdella tavalla: vedellä tai erilaisilla mediumeilla. Ohentamalla väristä saa koostumukseltaan läpikuultavaa, vesivärimäistä.

On kuitenkin huomattava, että jos kovin paljon lisää pelkkää vettä, värin tarttuvuus saattaa heiketä liiaksi.

Mediumeilla ja geeleillä ohentaessa värit tarttuvat varmasti kunnolla alustaan ja mediumit myös säilyttävät värit helpommin kirkkaina.

Perinteiset eli esim. tuubeissa myytävät, paksummat akryylivärit kannattaa sekoittaa mieluummin palettiveitsellä kuin siveltimellä, koska näin seosta on helpompi käsitellä, eikä se imeydy kaikki siveltimeen.

Juoksevampien akryylien sekoittaminen sen sijaan onnistuu paremmin myös siveltimellä.

Jos tarvitset isomman määrän väriä ja sekoitat akryylivärejä jossain astiassa, kannattaa sekoittaa lempeästi ja välttää kovaa ravistamista, jotta maaliin ei muodostu ilmakuplia.

Sinänsä kuplat eivät ole mitenkään vaarallisia, mutta ne saattavat aiheuttaa yllätyksiä poksahdellessaan alustalla. Jos ilmakuplia muodostuu ne häviävät kyllä kun väri seisoo riittävän pitkään (esim. yön yli)

Akryyli tummuu jonkin verran kuivuessaan. Eli kun levität maalia alustalle, se näyttää märkänä vaaleammalta, kuin kuivuttuaan. Tämä johtuu siitä, että akryylin sideaine on luonnostaan valkoista märkänä, mutta muuttuu läpinäkyväksi kuivuessaan. Näin ollen ero märän ja kuivan värin välillä on sitä suurempi, mitä enemmän lisäät seokseen geeliä tai mediumia.

akryylimaalaus 3
Näissä sekatekniikkatöissä on käytetty akryylivärien lisäksi mm. hiiltä, kuivapastelleja, puuvärejä, öljypastelleja ja kollaasia.

Akryylimaalaus osana sekatekniikkaa

Kaikkia akryylituotteita voi huoletta sekoittaa keskenään.

Voit esimerkiksi sekoittaa värejä ja musteita erilaisiin apuaineisiin kuten geeleihin. Voit myös esimerkiksi maalata ohuella maalilla paksun päälle ja päin vastoin.

Akryyleitä voi myös hyvin yhdistää muihin materiaaleihin. Akryylin päälle voi piirtää tai maalata esimerkiksi hiilellä, erilaisilla kynillä ja liiduilla tai öljyväreillä.

Jos akryyliä on paksusti ja siinä on kiiltävä pinta, kaikki kynät eivät tosin tartu silloin kunnolla. Tällöin pintaan kannattaa sivellä ainetta, joka muuttaa pinnan karheammaksi. Näistä apuaineista kerron enemmän tämän oppaan toisessa osassa.

Jos käytät akryylin päällä esimerkiksi hiiltä tai kuivapastelliliitua, sinun pitää kiinnittää se alustaan. Voit silloin suihkauttaa päälle ensin varovasti muutaman kerroksen fiksatiivia ja sitten sivellä vielä päälle läpinäkyvää apuainetta.

Muista myös, että rasvaisten/öljyisten materiaalien päälle et sitten enää voi maalata akryyillä, koska rasvaisella pinnalla akryyli ei pysy.

Eli voit esimerkiksi kyllä piirtää öljypastelli- tai vahaliiduilla akryylin päälle, mutta niiden päälle ei voi enää sitten maalata akryylillä.

Akryylivärit kuivuvat nopeasti

Akryylimaalaus on vallannut alaa 1950-luvulta lähtien öljymaalaukselta mm. akryylivärien nopean kuivumisen ansiosta. Nykyajan kiireisillä ihmisillä ei ole enää aikaa odotella päiväkausia värien kuivumista 😊

Akryyliväreillä maalatessa onkin hyvä ottaa huomioon, että akryylimaali kuivuu helposti sekä paletille että siveltimiin. Siksi siveltimet onkin hyvä pitää vedessä niin kauan kuin maalaat, jotta ne eivät pääse kuivahtamaan.

Koska akryyli on muovia ja erilaiset mikromuovit ovat ympäristölle ongelma, kannattaa kiinnittää huomiota siihen, miten akryylivettä käsittelee.

En itse enää kaada siveltimien pesuvettä viemäriin tai minnekään muuallekaan. Käytän vesiastiana usein tyhjää jugurttiämpäriä ja annan veden haihtua sieltä vähitellen. Näin akryylisakka painuu vähitellen pohjalle ja kuivuu sinne, jonka jälkeen kierrätän tyhjän ämpärin normaaliin tapaan.

Maalatessani pyyhin siveltimen aina ensin rättiin, ennen kuin laitan sen veteen. Näin vesi pysyy vähän pidempään puhtaampana. Mutta on selvää, että tällä systeemillä, ja koska en pese siis siveltimiä myöskään juoksevan veden alla, siveltimeni jäävät aina vähän likaisiksi ja koppuraisiksi.

Olen kuitenkin huomannut, että kun taas ryhdyn maalaamaan siveltimet jotenkin ”ennallistuvat” taas nopeasti. Maalaan edullisilla siveltimillä, joten senkään takia niiden puhdistamisen kanssa ei tarvitse olla niin kauhean tarkka.

Akryylimaalaus kuivuu kahdessa osassa

Akryyli kuivuu kahdessa osassa. Akryyli kuivuu kosketuskuivaksi nopeasti. Maalikerroksen pinnalta haihtuu vettä ja pintaan muodostuu nahkea kalvo.

Toisessa vaiheessa kuivuu akryylin sisältämä polymeeri ja tämä täydellinen kuivumisprosessi kestää maalipinnan paksuudesta riippuen muutamasta päivästä jopa viikkoihin. Tänä aikana työtä ei kannata esimerkiksi kietoa tiukkohin kääreisiin.

Akryylivärien nopeaa kuivumista voi myös hidastaa erilaisilla keinoilla ja niistä on puhetta enemmän oppaan toisessa osassa.

Tilaa koko akryylimaalaus opas maksutta

Olen tehnyt akryylimaalauksesta oppaan, joka tutustuttaa sinut perusteellisesti akryylimaalauksessa tarvittaviin materiaaleihin ja niiden käyttöön.

Oppaassa käsitellään esimerkiksi seuraavia teemoja:

  • Millaisille pohjille akryyleillä on mahdollista maalata?
  • Millaisia pohjusteita ja muita hyödyllisiä apuaineita on olemassa?
  • Millaiset siveltimet soveltuvat akryyleillä maalaamiseen ja miten valita oikea sivellin oikeaan tarkoitukseen?
  • Millaisia paletteja akryylivärien sekoittamiseen voi ja kannattaa käyttää?
  • Mitä värejä sekoittaessa ja maalatessa kannattaa ottaa huomioon?
  • Millaisia värejä kannatta valita ja millaisia kokemuksia minulla on eri brändeistä?
  • Mitkä ovat omia suosikkejani ja kuinka itse käytän akryylejä?

Voit tilata oppaan maksutta itsellesi tästä:

Jos taas esimerkiksi sekatekniikka kiinnostaa sinua saattaa kiinnostaa myös tämä artikkeli https://omataidekoulu.fi/kollaasi-ja-sekatekniikka/

Tai kenties joku näistä: