Guassivärit ovat yllättävän tuntemattomia, tai niistä puhutaan yllättävän vähän siihen nähden, miten hauskaa guassimaalaus on.

Yllä on esimerkki Helene Schjerfbeckin guassimaalauksesta Kukkiva omenapuu vuodelta 2014.

Guassivärien suomenkielinen nimitys on peiteväri ja se kertookin guassivärien olennaisimman ominaisuuden, joka on peittävyys. Guassit ovat myös läheistä sukua vesiväreille eli akvarelliväreille.

Olen tehnyt Guassiväreistä ja niillä maalaamisesta Youtube-videon. Videolla esittelen guassivärien ominaisuuksia ja näytän, kuinka niillä maalataan. Lisäksi näytän runsaasti esimerkkejä töistä, joita teimme guassimaalauskurssilla, jolle osallistuin. Niistä voit poimia itsellesi ideoita omaa työskentelyäsi inspiroimaan.

Mitä eroa on guassilla eli peitevärillä ja vesivärillä?

Guassivärit ja vesivärit muistuttavat toisiaan siinä, että molemmissa on sideaineena arabikumi. Se on akaasiapuusta saatavaa maitiaisnestettä, joka on vesiliukoista. Tästä johtuen sekä vesivärit että guassivärit eli peitevärit liukenevat kuivuttuaankin veteen.

Guassivärit ja vesivärit kuitenkin eroavat toisistaan siinä, että toisin kuin vesiväreihin on guassiväreihin lisätty sideaineen ja pigmentin lisäksi myös jotain täyteainetta esimerkiksi liitujauhoa. Tästä juuri johtuu se, että guassivärit ovat huomattavasti peittävämpiä kuin vesivärit eli akvarellivärit.

Tästä peittävyydestä puolestaan seuraa se, että guassiväreillä voi maalata tumman päälle vaaleaa väriä. Sitä ei vesiväreillä pysty tekemään.

Peittävyyden ansiosta guassiväreillä voi myös maalata värillisille papereille. Ja itse asiassa värilliselle pohjalle onkin aivan erityisen ihanaa maalata guasseilla. Yllä oleva Schjerfbeckin työkin on maalattu ruskealle pahville.

Guassiväreillä maalatun työn ja vesiväreillä maalatun työn erona on myös se, että guassivärit muodostavat kuivuttuaan täysin matan pinnan, joka on aivan hiuksen hienosti karhea.

Vesivärimaalauksen pinta taas on kuivuttuaan pikemminkin himmeän satiininen, varsinkin jos väriä on paksulti.

Guassivärien hyviä puolia

🎨 Edellä onkin jo mainittu tärkeä hyvä puoli eli peittävyys ja siitä johtuvat monipuoliset maalausmahdollisuudet. Peittävyydestä on sekin ilo, että ”virheiden” korjaaminen on sikäli helppoa, että aina voi maalata päälle.

🎨 Edellä on jo mainittu myös matta pinta. Se on samettisen kaunis sellaisenaan ja tarjoaa hyvän pohjan, jos työhön haluaa yhdistää esimerkiksi jotain kyniä tai liituja, esimerkiksi kuivapastelleja. Täysin mattaan pintaan kynät ja liidut tarttuvat helposti.

🎨 Yksi guassivärien hyvä puoli on myös myrkyttömyys. Guassit eivät sisällä mitään haitallisia lisäaineita – tosin jotkut pigmentit saattavat olla myrkyllisiä. (Erityisesti esimerkiksi kadmium-värit ja koboltin sininen)

🎨 Guassiväreillä maalaaminen on huoletonta. Ei haittaa vaikka väri kuivuisi paletille. Se muuttuu jälleen käyttökelpoiseksi, kun vaan lisää joukkoon vettä. Myös siveltimien puhdistaminen on yksinkertaista eikä niidenkään kuivumista tarvitse jännittää.

🎨 Maalaamista helpottaa myös se, että guassiväreillä voi maalata hyvin monenlaisille papereille ja pahveille. Guassivärien kohdalla välineillä ei ole yhtä suurta merkitystä kuin akvarellivärien eli vesivärien kohdalla.

Vesiväreillä maalatessa sekä paperilla että siveltimillä on suuri vaikutus lopputulokseen ja kunnolliset paperit ja siveltimet ovat usein kalliita. Guassiväreillä sen sijaan voi huoletta käyttää myös edullisempia papereita ja siveltimiä.

Alla on esimerkki guassiväreillä halpaan luonnoskirjaani maalaamasta kuvasta, joka esittää Lintulan puutarhaa.

Guassivärejä myydään kolmessa muodossa

Laadukkaimmat ja monikäyttöisimmät guassivärit myydään tuubeissa. Tuubiguassit kannattaa ostaa taiteilijatarvikeliikkeestä. Guassivärejä ostaessaan ja hintoja vertaillessaan kannattaa kiinnittää huomiota tuubin kokoon.

Sen lisäksi monelle meistä on jo koulusta tuttuja peitevärinapit. Ne on periaatteessa guassiväriä myös.

Kouluissa käytetään paljon myös pullovärejä, jotka nekin ovat usein jonkinlaista guassia, mutta ne eivät laadultaan kilpaile tuubivärien kanssa.

Kun mietit, mitä sävyjä sinun kannattaisi ostaa, voit hyödyntää samoja vinkkejä kuin akvarellivärienkin kanssa. Nämä vinkit löytyvät akvarellivärien hankintaa käsittelevästä artikkelista eli täältä.

Akryyliguassit ovat ratkaisevasti erilaisia kuin perinteiset guassivärit

Uusin tulokas guassimarkkinoilla ovat akryyliguassit. Ne poikkeavat ominaisuuksiltaan ratkaisevasti perinteisistä guasseista, ja siksi kaupoilla on syytä olla tarkkana, että tulee ostaneeksi sitä mitä piti.

Yhteistä akryyliguasseille ja perinteisille guassiväreille on se, että molempien pinta on kuivuttuaan täysin matta. Akryyliguassit ovatkin oikeastaan juoksevaa, täysin mattaa akryyliväriä.

Ratkaiseva ero akryyliguassien ja perinteisten guassien välillä puolestaan on se, että akryyliguasseissa sideaineena on akryylipolymeeri eikä arabikumi niin kuin perinteisissä guasseissa. Tästä johtuen akryyliguassit eivät kuivuttuaan enää reagoi veteen.

On makuasia, onko akryyliguassien vedenpitävyys hyvä vai huono asia. Se helpottaa luonnollisesti värikerrosten erillään pitämistä, mutta toisaalta paletille kuivuneita värejä ei voi enää käyttää.

Miten guassiväreillä maalataan

Edellä on jo ollut puhetta siitä, että guassiväreillä voi maalata monenlaisille papereille ja pahveille, niin värillisille kuin valkoisillekin. Siveltimiksi sopivat erinomaisesti keinokuitusiveltimet.

Palettina voi hyvin käyttää vaikka ihan tavallista posliinilautasta ja antaa ylimääräisten värien kuivua siihen seuraavaa maalauskertaa odottamaan.

Kun sitten haluat jatkaa maalaamista, suihkautat tai tipautat siveltimellä tai pipetillä vähän vettä värien päälle ja ne ovat taas valmiit käytettäviksi.

Jos haluat syystä tai toisesta estää guassivärien kuivumisen, voit käyttää niidenkin kanssa ns. märkäpalettia, jota yleisesti käytetään akryylivärien kanssa. Olen tehnyt akryylimaalauksesta oppaan, jonka siveltimiä ja paletteja käsittelevässä osassa näytän, kuinka voit tehdä itsellesi helposti märkäpaletin. Voit katsoa videon tästä

Käytä vettä säästeliäästi

Jos olet tottunut maalaamaan vesiväreillä eli akvarelleilla, tulet todennäköisesti huomaamaan, että guassiväreillä maalatessa yleensä käytetään paljon vähemmän vettä kuin vesiväreillä maalatessa.

Vesiväreillä maalatessa usein esimerkiksi kastellaan paperi ensin kauttaaltaan ennen kuin aletaan maalata. Guassimaalauksessa kastelua ei ole tarpeen tehdä.

Kun alat maalata guassiväreillä, kannattaa siis opetella olemaan todella tietoinen siitä, kuinka paljon käytät vettä. Vettä voi periaatteessa olla kolmessa paikassa paperilla, siveltimessä ja värin seassa. Ja kaikkiin näihin on hyvä oppia kiinnittämään huomiota.

Jos haluat peittävää jälkeä, on syytä käyttää vettä säästeliäästi. Maalatessaan kannattaakin pitää jatkuvasti vieressä esimerkiksi rättiä, johon voit pyyhkiä siveltimestä ylimääräiset vedet esimerkiksi aina kun huuhtelet siveltimen.

Säästeliäs veden käyttö ja aika kuivalla siveltimellä maalaaminen on erityisen tärkeää myös silloin kun haluat maalata vaaleammalla värillä tummemman päälle. Silloin pitää ensin antaa tumman kerroksen kuivua kunnolla ja maalata sitten vaaleampi kerros kuivalla värillä ja siveltimellä päälle, jos haluat, että vaalea myös säilyy vaaleana. Jos käytät liikaa vettä kerrokset helposti sulautuvat liiaksi toisiinsa ja tuloksena on likaisia ja epämääräisiä värejä.

Guassiväreillä maalatuista töistä on helppo ottaa valokuvia

Guassivärejä saatetaan joskus kutsua myös julisteväreiksi, koska niitä käytetään usein esimerkiksi kuvitusten tai muiden sellaisten kuvien tekemiseen, josta on tarkoitus tehdä painotuotteita.

Guassivärit sopivatkin tällaiseen tarkoitukseen loistavasti, koska niistä on erittäin helppo ottaa hyviä valokuvia mattapinnan ansiosta. Kaikenlainen kiiltohan aiheuttaa aina haasteita kuvissa.

Tässä on ns. pesutekniikalla tehty työ. Artikkelin lopusta voit tilata itsellesi tutoriaalin, jossa näytän tekniikan.

Guassivärit sopivat erinomaisesti sekatekniikkaan

Kuten aiemmin oli puhetta, guassivärit sopivat erinomaisesti yhdistettäväksi esimerkiksi erilaisiin kyniin ja liituihin.

Niitä voi yhdistää jännittävällä tavalla myös musteisiin käyttämällä ns. pesutekniikkaa. Yllä on esimerkki pesutekniikalla tekemästäni työstä. Kuten esimerkistä näkyy, pesutekniikalla syntyy vähän grafiikkamaista jälkeä.

Olen tehnyt pesutekniikasta erillisen tutoriaalin, joka sisältää sekä PDF-oppaan, että opasvideon. Voit tilata oppaan itsellesi tästä: