Joulukortti on alun perin englantilainen idea ja niiden lähettäminen alkoi yleistyä 1800-luvun puolivälin kieppeillä. Varhaisimmat Suomeen tulleet kortit sen sijaan olivat saksalaisia ja ruotsalaisia, myöhemmin myös venäläisiä.

Vanhin Suomessa lähetetty joulukortti tunnetaan vuodelta 1871, mutta joulukorttien lähettäminen yleistyi merkittävästi Suomessa vasta 1920-luvulla.

Korttien lähettely oli ensin varakkaiden ja kaupunkilaisten tapa, mutta myöhemmin myös maaseudun asukkaat ja työväestö alkoivat lähetellä kortteja

Joulukorttien aiheet eivät aluksi olleet kovin jouluisia. Tonttujen ja muiden sijaan korteissa oli pitsimäisiä koristeita ja erilaisia kukkasia.

Myöhemmin jouluiset aiheet, kuten joulupuuro, tontut ja kynttilät ovat lisääntyneet korteissa. Nykyisin suosittu joulukuusi ei ole niin vanha aihe kuin tontut ja kynttilät. 

Nykyisten korttien suosikkiaiheita ovat esimerkiksi joulupukki ja enkelit.

Joulukortti -live

Joulukorttien tekeminen itse on mitä mukavinta joulunaluspuuhaa, mutta niiden kanssa tahtoo aina tulla kiire. Kiireessä saattaa myös kaivata apua uusien ideoiden keksimiseen.

Mikäli kortteja on lähetettävänä/annettavana vaikka useita kymmeniä, on oma haasteensa keksiä idea, jonka avulla onnistuu suuremmankin määrän tekeminen.

Jotta et jäisi yksin näiden pulmien kanssa, järjestin torstaina 25.11.2021 live-lähetyksen Oman taidekoulun FB-sivulla. Pyysin sitä varten kirjeystäviäni lähettämään minulle esimerkkejä aikaisempien vuosien joulukorteista. Niitä esittelin sitten livessä. Näin pääsimme inspiroitumaan toinen toistemme ideoista.

Liveen kertyikin esimerkkejä hyvin monenlaisista ja monilla eri tekniikoilla tehdyistä korteista.

Livessä on esimerkkejä esimerkiksi seuraavilla tekniikoilla tehdyistä korteista:

  • akvarellimaalaus
  • leimailu
  • siluettileikkaus
  • gellipainanta
  • linopainanta
  • enkaustiikka
  • erilaiset sekatekniikat
  • kollaasi

Pääset hyppäämään mukaan katsomalla alla olevan tallenteen.

Livetallenne


Kuten livessäkin oli puhe, yksi joulukorttien ihanista aiheista ovat joulukukat. Kaikenlaista kukkamaalausta inspiroimaan olen tehnyt pienen maksuttoman E-kirjan, johon voit tutustua ja jonka voit hankkia itsellesi tästä

Piet Mondrian: Amaryllis, 1910

Sinua saattaa kiinnostaa myös tämä: