Tässä postauksessa kerron, kuinka Inktober ja muut piirustushaasteet auttavat oman tyylin kehittämisessä. Voit osallistua johonkin olemassaolevaan haasteeseen tai kehittää ihan oman haasteen.

Inktober ja muut piirustus- ja maalaushaasteet voivat olla yksi merkittävä keino, joka auttaa sinua oman tyylin kehittämisessä. Omaa tyylihän ei odota sinua valmiina ”tuolla jossain” vaan kehittyy vain sinnikkään ja säännöllisen piirtämisen ja maalamisen tuloksena. Ja jotta todella tulisi tartuttua riittävän usein kyniin ja siveltimiin, joutuu usein kehittelemään itselleen erilaisia keppejä ja porkkanoita.

Mikä Inktober on?

Inktober on maailmanlaajuinen ja hyvin suosittu aina lokakuussa toistuva piirustushaaste. Esimerkiksi Instagramista löytyy hashtagilla #inktober jo 21,8 miljoonaa julkaisua. Alun alkaen osallistujat kehittivät itse itselleen aiheita, mutta vuodesta 2016 lähtien on julkaistu yhteinen aihelista. Tämän vuoden lista näyttää tältä:

Säännöt ovat siis seuraavanlaiset:

  1. Piirrä joka päivä piirros musteella eli esimerkiksi tussi- tai mustekynällä. Voit halutessasi piirtää ensin lyijykynällä aluspiirroksen.
  2. Jaa piirroksesi johonkin, vaikka vain jääkaapin oveen. Haasteen ideana nimittäin on paitsi piirtää säännöllisesti myös totutella omien töiden jakamiseen myös muiden iloksi.
  3. Jos jaat piirroksesi sosiaalisessa mediassa, käytä hashtageja #inktober ja #inktober2021

Haasteiden ja niihin osallistumisen viehätys piileekin paljolti siinä, että syntyy jonkinlainen kokemus yhteisestä piirtämisestä ja kiinnostavaa seurata oman piirtämisen ohessa myös, mitä muut tekevät ympäri maailmaa.

Kokemuksia piirustushaasteeseen osallistumisesta

Olen osallistunut kerran elämässäni piirustushaasteeseen, mutta kyse ei ollut Inktoberista vaan #OneWeek100People2019 -haasteesta. Siinä piirrettiin viiden päivän aikana sata ihmistä eli 20 ihmistä päivässä.

Tuohon haasteeseen osallistuminen oikeastaan näyttikin minulle käytännössä sen, miten hyödyllsiä ja antoisia hasteet voivat olla. Vaikka olin haasteen aikaan ensimmäisen päivän kipeänä ja lopussa tuli hirmuinen kiire, sain kuin sainkin 5 minuuttia ennen haasteen päättymistä viimeisenkin tyypin piirrettyä.

Selvää on, että noin kovalla tahdilla piirtäessä, kyse oli monissa tapauksissa hyvin nopeista luonnoksista eikä suinkaan mistään viimeistellyistä muotokuvista. Tärkeämpää kuin laatu olikin tällä kertaa määrä ja piirtämiseen sitoutuminen.

Haasteen aikana tunnelmat ehtivät myös vaihdella yllättävän paljon. Välillä piirtäminen sujui varsin vaivattomasti ja sain hämmästyneenä seurata, kuinka piirroksia syntyi kuin itsestään. Välillä taas ei huvittanut eikä sujunut lainkaan. Olin kuitenkin lopulta todella, todella tyytyväinen, etten vaikeuksista huolimatta luovuttanut, vaan räpistelin eteenpäin, vaikka koko homma tuntuikin ihan turhalta itsensä rääkkäämiseltä.

Jälkikäteen ajatellen suurin haasteen suurin hyöty oli juuri tässä: haaste pakotti jatkamaan, vaikka ei olisi huvittanut. Piirtäminen ei siis jäänyt riippuvaiseksi oman inspiraationi määrästä ja näin ollen tuli piirrettyä huomattavasti enemmän kuin normaalisti.

Kun osallistut piirustushaasteeseen, ota huomioon nämä

Erilaiset piirustus- ja maalaushaasteet ovat oman tyylin kehittelyn kannalta hedelmällisiä paljolti, koska ne sisältävät usein runsaasti toistoa. Kun toistat jotain riittävästi, se kehittyy oikeastaan takuuvarmasti.

Toisto tulee usein siitä, että sitoudut määräajaksi johonkin: esimerkiksi tietyn välineen käyttöön (kuten Inktoberissa) tai tiettyyn aiheeseen (kuten OneWeek100People -haasteessa) tai tiettyyn tekniikkaan tai kokoon (esimerkiksi 5 pientä kollaasia joka päivä).

Haasteeseen kannattaa myös mahdollisuuksien mukaan valmistautua. Itse esimerkiksi kokeilin ennen OneWeek100People -haasteen alkua muutamana päivänä, miltä tuntuu piirtää yhteen syssyyn, vaikka kymmenen ihmistä. Näin sain vähän esimakua siitä, mikä minua odotti.

Samoin etsin puhelimeeni valmiiksi jo runsaasti virikekuvia, koska tiesin jo etukäteen, että minulla ei tule olemaan riittävästi eläviä malleja käytettävissäni ja kuvista piirtäminen on muutenkin usein rennompaa ja helpompaa.

Merkitsin myös jo etukäteen kalenteriini ajat, jotka tulen käyttämään piirtämiseen. Samoin mietin ja kaivoin esiin tarvittavat välineet.

Suunnittele itsellesi oma haaste

Jos haluat hyödyntää haasteita oman tyylisi kehittämisessä, voit osallistua joko olemassaoleviin haasteisiin, kehittää niistä omat versiosi tai kokonaan oman haasteen. Itse ajattelin tänä vuonna Inktoberin aikana räätälöidä itselleni oman haasteen. Näin voin olla mukana Inktoberin tunnelmassa ja imussa, mutta tehdä jotain sellaista, joka palvelee henkilökohtaisia tavoitteitani mahdollisimman hyvin.

Oma haaste – Action Steps

Muotoile omalle haastelleesi säännöt.

  • Mieti mihin olet valmis sitoutumaan. Yleensä kehitys tapahtuu parhaiten noin 4% epämukavuusalueella. Älä siis suunnittele liian kunnianhimoista haastetta.

  • Mieti valitsetko tietyn tekniikan, aiheen vai esimerkiksi maalauskoon. Haaste voi liittyä myös käytettyyn aikaan. Voit esimeriksi päättää, että harjoittelet piirtämistä 15 minuuttia joka päivä viikon tai kuukauden ajan. Silloin kannatta etukäteen miettiä, miten keksit piirrettävää.

  • Kerro haasteesta ennen aloittamista esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Voit myös sitoutua ”raportoimaan” edistymisestä ja jakamaan tuotoksia päivittäin tai tietyin väliajoin. Näin saat luotua itsellesi sopivasti sosiaalista painetta, joka auttaa jatkamaan, kun törmäät ensimmäisiin vastoinkäymisiin.

  • Varustaudu ylipäätänsä jo etukäteen siihen, että tulet törmäämään vastoinkäymisiin ja mielessäsi tulee risteilemään monenlaisia ajatuksia. Mieti jo etukäteen, mitä teet, kun luovuttamisajatukset valtaavat mielen. Miten jatkat niistä huolimatta. Voit aina lähettää tiukan paikan tullen viestiä myös mulle, joko IG:ssä tai sähköpostiin [email protected]. Lupaan tsempata sua jatkamaan!

  • Kirjoita ja reflektoi haastetta. Kirjoita jo ennen haastetta valmistautumisestasi ja odotuksistasi ja tavoitteistasi. Kirjaa haasteen aikana ylös tunnelmiasi ja ajautksiasi. Ja ennen kaikkea haasteen päätyttyä lepää hetki ja lue sitten kaikki tekstisi ja katso aikaansaannoksesi ja mieti, mitä olet oppinut ja voit oppia. Tämä on usein se kaikkein palkitsevin hetki!

Jos kaipaat neuvoja, miten ylipäätänsä päästä piirtämisessä helposti alkuun, sinua saattaa kiinnostaa myös tämä https://omataidekoulu.fi/miten-oppia-piirtamaan-3-askelta-nopeaan-alkuun/

Ja jos haluat seurata, millaisen haasteen minä itselleni tänä vuonna kehitän ja miten siinä edistyn, kannattaa joko liittyä kirjeystäväkseni tästä linkistä ja/tai ottaa seurantaan IG-tilini ja seurata erityisesti stooreja https://www.instagram.com/omataidekoulu/