Mustekynä ja 6 erilaista mustetta -artikkeli tutustuttaa sinut musteiden kiehtovaan maailmaan. Lopusta löydät myös inspiroivan oppaan, jonka voit napata itsellesi. Se sisältää kattavan tietopaketin sekä inspiroivia harjoituksia ja vinkkejä.

Erilaiset musteet kuten suosittu indian ink ja piirtimet kuten mustekynä tarjoavat hyvin monenlaisia mahdollisuuksia piirtämiseen ja maalaamiseen. Niitä onkin käytetty taiteen tekemiseen iät ja ajat ja perinteisten tekniikoiden rinnalle on syntynyt uusia tuotteita ja tekniikoita. Viimeisin villitys lienee alkoholimusteet.

Kun itse aikanaan aloitin piirtämisen harjoittelun, siirryin varhaisessa vaiheessa piirtämään musteella, koska silloin kaikki kumittaminen jäi kokonaan pois. Koen, että tämä nopeutti oppimista ja teki samalla piirtämisestä yhtä aikaa sekä reippaampaa että keskittyneempää. 

Aloittaessani tietoa mustekynistä ja erilaisista musteista oli varsin rajallisesti saatavilla ja olen monet asiat joutunut opettelemaan kantapään kautta.

Niinpä haluankin tähän artikkeliin koota tärkeimpiä vinkkejä, joiden avulla pääset helposti alkuun tai voit saada uusia ideoita musteiden hyödyntämiseen.

Ota huomioon valonkestävyys

Musteiden kuten muidenkin piirustus- ja maalausvälineiden kohdalla pitää ensinnäkin miettiä valonkestävyyttä. Omaan luonnoskirjaansa tai taidepäiväkirjaansa voi toki piirrellä ihan millä tahansa välineillä, mutta erityisesti silloin, jos töitä on tarkoitus ripustaa esille ja altistaa auringon valolle, on hyvä varmistua käytettyjen materiaalien valonkestosta. Aivan erityisesti tämä pätee tietysti silloin, jos töitä on tarkoitus myydä. 

Perinteisissä musteissa käytetään pigmenttinä yleensä joko jotain hiiiltä tai öljylampun nokea, jotka ovat erittäin pitkään käytössä olleita ja erittäin kestäviä väriaineita. 

Värillisistä musteista sen sijaan pitää aina erikseen tarkistaa valonkesto. Erityisesti alkoholimusteista osa on valonkestäviä osa ei. 

Vedenpitävyys

Valonkeston ohella on tärkeää tietää, kuinka muste reagoi veteen. Kaikkia muita paitsi alkoholimusteita voi sekoittaa veden kanssa ja näin niillä voi maalata ja laveerata vähän akvarellien tapaan. Alkoholimusteet vaativat oman liuottimen.

Osa musteista on kuivuttuaan vedenpitäviä osa ei, ja valitettavasti ihan kaikista musteista tätä ei voi etukäteen tietää. Oma kokemukseni on osoittanut, että pakkausmerkintöihinkään ei voi aina luottaa. Toisin sanoen, vaikka pullon kyljessä luvattaisiin, että tuote on vedenpitävää, se ei aina pidä paikkaansa. 

Musteen vedenpitävyyteen vaikuttaa se, mistä aineista muste koostuu. Vedenpitävät musteet sisältävät veden ja pigmentin lisäksi riittävän suuren määrän jotain side- eli liima-ainetta. Perinteisesti on käytetty esimerkiksi jotain eläinliimaa tai esim. sellakkaa. Uudemmissa tulokkaissa sideaineena on esimerkiksi akryyli

Käyn seuraavassa yleisimpiä musteita läpi aloittaen vedenpitävistä musteista.

Mustekynä indian ink ja 6 muuta innostavaa piirustusvälinettä

Indian ink

Indian ink on suosittu ja yleinen muste, jota myydään useimmissa taidetarvikeliikkeissä. Siinä pigmenttinä on joko hiiltä tai nokea ja sideaineena esimerkiksi gelatiinia tai sellakkaa. 

Indian ink on kuivuttuaan vedenpitävää, tosin aivan hitusen mustetta saattaa kuivuttuaankin veden vaikutuksesta irrota. 

Indian ink on esimerkiksi sarjakuvapiirtäjien suosiossa ja se soveltuu käytettäväksi erilaisiin sekatekniikoihin kuten pesutekniikkaan. Lyhyesti selitettynä siinä ensin maalataan kuva ja sitten peitetään se kokonaan musteella ja lopuksi pestään. Olen tehnyt pesutekniikasta erillisen tutoriaalin, jonka voit halutessasi ladata itsellesi tästä: https://omataidekoulu.fi/pesutekniikka/

Yleisesti ottaen indian inkiä voi käyttää sekatekniikkatöissä, mutta yllätyksiä voi tulla, jos alla on jotain muuta kuin paperia tai akvarellia, joten suosittelen testailua ja avointa mieltä. 

Sumi-ink

Sumi-ink on toinen perinteinen muste, joka muistuttaa paljon Indian inkiä. Siinä pigmenttinä on myös joko noki tai hiili. Lisäksi se sisältää jotain eläinliimaa sekä usein jotain hajustetta. Saatavana on sekä kiinalaista että japanilaista mustetta. Molemmat ovat hyviä

Mustetta myydään sekä pulloissa että tikkuina. Tikut valmistetaan tung-öljypuun tai männyn noesta lisäämällä nokeen liimaa ja puristamalla massa muoteissa tikuiksi.

Mustetikkujen käyttämiseen tarvitaan myös hankauskivi. Kostutettua tikkua hangataan kiveen jolloin muste muuttuu nestemäiseksi.

Sumi-inkiä on vanhastaan käytetty esimerkiksi sivellin kalligrafiaan ja kiinalaisessa sivellinmaalauksessa, jossa siveltimellä maalataan riisipaperille. 

Sumi-ink on samalla tavalla vedenpitävää kuivuttuaan kuin indian ink, eli aivan hitusen sitäkin saattaa veden vaikutuksesta liueta ainakin joiltakin paperilaaduilta. 

Ylipäätänsäkin musteen käyttäytymiseen vaikuttaa aina myös alusta jolle maalataan. Eri tyyppiset paperit sisältävät erilaisia pintaliimauksia, jotka vaikuttavat siihen, kuinka muste niihin imeytyy.

Akryylimuste

Akryylimuste on tuoreempi tulokas. Se on periaatteessa hyvin juoksevaa ja  pigmenttipitoista akryylimaalia. Sitä valmistaa useampi brändi ja se myydään yleensä pienessä pipettipullossa, jolloin sitä voi levittää työhön esim. joko siveltimellä, tiputtamalla ja valuttamalla tai pipetillä piirtämällä. 

Akryylimuste on kuivuttuaan täysin vedenpitävää. Akryylimusteiden samoin kuin muidenkaan liima-aineita sisältävien musteiden kanssa ei varmuuden vuoksi kannata käyttää hienoimppia luonnonkarvaisia akvarellisiveltimiä vaan jotain edullisempia synteettisiä siveltimiä. 

Mustekynä indian ink ja 6 muuta innostavaa piirustusvälinettä

Kalligrafia- ja piirustusmusteet

Tämä on sekalainen joukko musteita, johon kuuluu erilaisia tuotteita, joita saatetaan nimittää esimerkiksi piirustus- tai kalligrafiamusteiksi tai esimerkiksi tussiksi. 

Oma kokemukseni on, että juuri tämä on se ryhmä, jossa pakkausmerkintöihin ei voi aina luottaa. Eli muste ei välttämättä ole vedenpitävää vaikka sen luvattaisiin sitä olevan. 

Niinpä asiaa voi yrittää päätellä tutkimalla, mistä aineksia muste sisältää. Hieman ärsyttävää on, että kaikissa tuotteissa ei ole kunnollisia pakkausmerkintöjä. Ja vielä ärsyttävämpää on, että silloinkaan kun sellaiset löytyvät, ei aina selviä onko muste vedenpitävää oikeasti vai ei. 

Vastaani on tullut esimerkiksi kalligrafiamuste, joka sisältää akryyliä, mutta ei kuitenkaan ole vedenpitävää. 

Niinpä ainoa keino on kokeilla ja/tai googletella.

Alkoholimusteet

Alkoholimusteet ovat tulleet viime vuosina suosituiksi ja niiden käytöstä löytyy Youtubesta runsaasti videoita. Itselläni ei niistä ole varsinaisesti kokemusta. Kyse on pikemminkin maalaalaamisesta kuin piirtämisestä.

Alkoholimusteiden kanssa työskennellessä ei käytetä vettä vaan tarvitaan erillinen liuotinaine. Liuottimena voi käyttää esimerkiksi isopropyylialkoholia.

Alkoholimusteet imeytyvät alustaansa salamannopeasti ja siksi alustaksi tarvitaan erityispaperi. Paperin pitää olla vedenkestävä ja liukas, jotta musteet leviäisivät kauniisti. Yleisimmin käytetään Yopo-paperia, joka on polypropyleenistä valmistettua 100% vedenpitävää ”muovipaperia”.

Alkoholimusteiden kanssa työskentelyssä erityisesti huomioitavia asioita on valonkesto ja liuttimesta johtuva haju. Eli musteita hankkiessaan kannattaa erikseen tarkistaa kuinka valonkestäviä ne ovat ja työskentelyyn tarvitaan hyvin tuulettuva tila.

Erilaiset piirtimet

Musteita voi levittää monenlaisilla välineillä. Perinteisiä välineitä ovat esimerkiksi erilaiset varteen kiinnitettävät ja musteeseen kastettavat irtoterät. 

Ne ovat edullisia ja niitä löytää helposti. Niillä piirtäminen on hauskaa puuhaa ja viiva elävää. Irtoterät ovat esimerkiksi sarjakuvapiirtäjien suosiossa. Kastettavien irtoterien hyvä puoli on sekin, että niiden kanssa voi käyttää huoletta mitä tahansa musteita toisin kuin täytekynien kanssa, joissa ehdottomasti ei voi käyttää kuin täytekynille tarkoitettua mustetta. 

Kannattaa kokeilla myös muuta kuin mustaa mustetta. Esimerkiksi seepian värinen muste on usein tumma ja täyteläinen ja mustaa asteen pehmeämpi vaihtoehto. Omia suosikkejani ovat erilaisten ruskeiden lisäksi myös esim. punaiset ja vihreät musteet. 

Piirtiminä voi käyttää myös esim. bambukyniä. Piirtämiseen voi käyttää myös erilaisia tikkuja, sulkia tai muita luonnon antimia. Vain mielikuvitus on tässä rajana. Erityisesti jos pulmana on liika pipertäminen tai piirtäminen on muuten jäykkää, kannattaa kokeilla mustetta ja piirtimiä joita ei voi täysin hallita. Jäljestä tulee väistämättä eläväistä. 

Luonnollisesti musteen levittämisen voi käyttää myös erilaisia siveltimiä. 

Mustekynä indian ink ja 6 muuta innostavaa piirustusvälinettä

Mustekynä

Mustekynä eli täytekynä (fountain pen) on myös erinomainen vaihtoehto musteella piirtäjälle. Täytekyniä on saatavilla parhaiten verkkokaupoista ja hintahaitari on valtava. Hyvän piirustuskynän saa kuitenkin onneksi jo n. 10-30 eurolla. 

Täytekynää valitessaan kannattaa kiinnittää huomiota terän paksuuteen. Terävaihtoehtoja on yleensä 2-3. Ohuin terävaihtoehto on extrafine. Sitä ei ole kuitenkaan saatavilla kaikissa malleissa.

Piirustustarkoituksiin kannattaa valita mahdollisimman ohut terä, leveämmät terät sen sijaan soveltuvat kirjoittamiseen hyvin. Eri merkkien terien leveyden välillä saattaa olla isojakin eroja.

Lopusta löydät listan omista suosikkikynistäni

Mustekynä tarvitsee oman musteen

Mustekynien kanssa ei saa käyttää mitään muuta kuin niille tarkoitettuja musteita. Mustekynät ovat herkkiä kapistuksia ja tukkeutuvat helposti. Siksi on tärkeää käyttää oikeanlaisia musteita. Lisäksi mustekynää on hyvä käyttää säännöllisesti tai sitten tyhjentää se musteesta ja pestä ennen kuin jättää seisomaan. 

Muste lisätään kynään joko erillisenä patruunana tai erikseen myytävän konvertterin avulla, joka täytetään mustepullosta. Myös mustepatruunoita voi täyttää itse pipetillä. Joissakin kynissä saattaa olla myös sisäänrakennettuna mustesäiliö, jolloin erillisiä patruunoita yms. ei tarvita. 

Mustekynille tarkoitetut musteet ovat lähtökohtaisesti vesiliukoisia. Vesiliukoisten musteiden kanssa tukkeutumisvaara on pienempi kuin vedenpitävien musteiden kanssa. Tämä onkin ymmärrettävää, koska jotta muste saadaan tarttumaan paperiin riittävän tiukasti, tarvitaan mukaan jotain liima-ainetta, joka sitten potentiaalisesti aiheuttaa tukkeutumisvaaran. 

Niinpä erityisesti silloin, jos käytät vedenpitävää mustetta, on hyvä huolehtia siitä, ettei kynä jää pitkäksi aikaa seisomaan käyttämättömänä.

Tykkään itse käyttää mustekynissäni sekä vesiliukoisia että vedenpitäviä musteita. Yhdistän musteella piirtämiseen usein akvarellia ja välillä on eduksi, että muste leviää akvarellin tapaan välillä se, että se pysyy kuivuttuaan paikallaan.

Mustekynän hoito

Mustekyniä on hyvä puhdistaa aika ajoin. Puhdistusta varten kierrä irti teräyksikkö, irrota mustepatruuna tai konvertteri ja huuhtele teräyksikköä kylmän veden alla muutaman sekunnin ajan. Laita sen jälkeen teräyksikkö likoamaan puhtaaseen veteen. Vaihda vesi, kun se muuttuu musteiseksi. Jatka näin kunnes vesi pysyy puhtaana ainakin tunnina ajan. 

Voit myös huuhtoa kynää struuttaamalla sen sisään vettä esimerkiksi lääkeruiskulla tai korvapumpulla.

Nosta lopuksi terä kuivumaan ja anna sen kuivua kunnolla. Siihen saattaa mennä jopa vuorokausi. Voit asettaa terän esimerkiksi pieneen astiaan, johon olet laittanut esim. talouspaperia ja sijoittaa terän sinne terä alaspäin. 

Lataa maksuton opas

Olen tehnyt sulle maksuttoman oppaan, johon on koottu tämän artikkelin tiedot tiiviiksi paketiksi ja lisäksi oppaassa on hyödyllisiä ja helposti lähestyttäviä harjoituksia ja vinkkejä musteella piirtämiseen.

Voit napata oppaan itsellesi tästä:

Omat mustekynä- ja mustesuosikkini

Platinum Carbon Desk

Tässä edullisessa kynässä on erinomainen hinta-laatusuhde ja isona etuna on, että extrafine terä on todella kohtuullisen ohut. Myös kynän muotoilu sopii piirtämiseen hyvin. Kynään saa sekä irtopatruunoita että konvertterin eli ”muuntimen”

Lamy Safari

Hyvä ja paljon käytetty yleiskynä, joka sopii sekä piirtämiseen että kirjoittamiseen. Kynään saa sekä patruunoita että konvertterin. Ei saatavilla extrafine -terällä.

TWSBI eco

Hyvälaatuinen kynä, jonka etuna on kookas sisään rakennettu mustesäiliö. Kynän voi siis täyttää suoraan mustepullosta, eli erillistä konvertteria tai patruunoita ei tarvita.

Sailor Fude de Mannen

Erikoisteräinen kalligrafiakynä, joka sopii erinomaisesti piirtämiseen, koska sillä saa erittäin monenlaista viivaa.

Linkki englanninkieliseen esittelyvideoon

Olen oman kynäni ja siihen kuuluvan konvertterin ostanut Saksan Amazonista.

Paras vedenpitävä muste

Paras vedenpitävä muste, jonka olen löytänyt on de Atramentis dokument ink. Olen aiemmin tilannut jotain muuta mustetta, jonka piti olla vedenpitävää, mutta joka ei sitä sitten kuitenkaan ollut.

de Atramentis dokument ink on kuivuttuaan täysin vedenpitävää. Se ei myöskään ole tukkinut minulta yhtään kynää. Sitä saa monen eri värisenä ja musteista voi tehdä myös omia sekoituksia.

LIVE-tallenne

Olen pitänyt musteista myös Facebook-liven ja sen tallenne on katsottavissa tässä:

Sinua saattaa kiinnostaa myös aikaisempi artikkeli piirtämisestä https://omataidekoulu.fi/miten-oppia-piirtamaan-3-askelta-nopeaan-alkuun/