Tässä postauksessa kerron sinulle kolme parasta keinoa saada lisää aikaa taiteelle . Tuskin nimittäin olen ainoa, jolla aikaa ei koskaan tunnu olevan tarpeeksi.

Omin päin opiskelevan taiteilijan on erityisen tärkeää järjestää itselleen aikaa taiteen tekemiselle ja opiskelemiselle. Tähän on syytä kiinnittää erityistä huomiota, koska omin päin opiskelevalla ulkoista pakkoa ei ole. Taidekouluissa ja -kursseilla joku muu päättää, milloin sinä maalaat. Sinun tehtäväksesi jää vain totella. Se on yhtä aikaa sekä hyvä että huono juttu. 

Kun ulkoista pakkoa ei ole ja koska meidän kaikkien elämä on niin kiireistä ja tekemistä ja erilaisia velvollisuuksia paljon, käy hyvin helposti niin, että maalaaminen jää helposti kaiken muun jalkoihin. Aina pitää ensin hoitaa joku muu tärkeämpi ja kiireellisempi homma. Ja hups! Taas hujahti ohi päivä, jolloin ei tullutkaan tartuttua siveltimiin. 

Ja mitä enemmän aloittaminen lykkääntyy, sitä vaikeammaksi se käy. Mitä pidemmäksi maalaustauko venyy, sitä helpommin erilaiset taiteiluun liittyvät pelot ja muut mentaaliset blokit aktivoituvat ja hankala oravanpyörä alkaa olla valmis.

Aikaa taiteelle ei ole ellei sitä järjestä

Taiteiluun pätee ihan sama kuin kaikkeen muuhunkin. Aikaa ei ole ellei sitä erikseen järjestä. Ja toisaalta aikaa taiteelle löytyy kyllä kiireisenkin ihmisen elämästä, mikäli maalaaminen on sinulle aidosti ja oikeasti tärkeää. 

On myös syytä tarkkaan pohtia, sallitko oikeasti vilpittömästi hyvillä mielin itsesi käyttää aikaasi, siihen mikä on sinulle itsellesi tärkeää? Vai menevätkö muiden tarpeet aina – tai ainakin helposti – omiesi edelle? 

Jos osaat pitää huolta omista tarpeistasi ja silti tuntuu, ettei aikaa taiteelle ole kannattaa seuraavaksi pysähtyä tutkimaan, mihin aikasi oikeastaan menee. Tässä kohtaa saatat ajatella, ettei sitä tarvitse erikseen tutkia, että tiedät sen hyvin tutkimattakin. Kannattaa silti varmuuden vuoksi tehdä pieni tutkimus. Et menetä siinä mitään. 

Jos kärsit kroonisesta kiireestä tai aikaansaamattomuuden tunteesta ja haluaisit maalata enemmän suosittelen, että teet kuitenkin seuraavan harjoituksen mahdollisimman tunnollisesti. Ainakin itselleni tämä oli aikanaan, kun ensimmäisen kerran harjoituksen tein, tajunnanräjäyttävä silmien avaaja. 

Aikaa taiteelle – tutki mihin aikasi kuluu

Tutki konkreettisesti ja käytännössä, mihin aikasi kuluu. Tee itsellesi lista, johon kirjaat yksinkertaisesti vartin välein, mitä olet tehnyt viimeiset viisitoista minuuttia. Laita vaikka puhelimesta aina hälytys itsellesi, jotta muistat pysähtyä kirjaamaan. Parhaan hyödyn saat, kun jatkat tätä muutaman päivän ajan. Siitäkin on apua, että tutkit ajankäyttöäsi edes osan päivää. 

Päivämme ovat usein aikamoista silppua ja keskeytyksiä keskeytyksien perään. Tämä harjoitus tekee kaiken näkyväksi ja se voi olla hyvin valaisevaa. Parhaimmillaan harjoitus auttaa parantamaan ajankäyttöä paremmin tavoitteitasi tukevaksi. Harjoitus kannattaa toistaa aina aika ajoin. Viimeistään silloin, kun tuntuu taas, ettei aika riitä mihinkään. 

Tämä harjoitus auttaa myös, jos sinulla on – kuten ainakin minulla on – taipumus tehdä yltiöoptimistisia tehtävälistoja ja vaikeuksia suunnitella ajankäyttöäsi realistiselle pohjalle. 

Aikaa taiteelle – tee suunnitelma

Tee seuraavaksi realistinen suunnitelma, eli tutki paljonko realistisesti voit käyttää maalaamiseen. Voi nimittäin olla, että saadaksesi enemmän aikaan ja kehittyäksesi, et tarvitse niinkään lisää aikaa kuin hyvän suunnitelman.

Mieti siis paljonko voit lohkaista aikaa taiteelle. Älä yli- tai aliarvioi käytettävissä olevaa aikaa. Harvalle meistä on realismia maalata 24/7. Kun otat tämän huomioon, sinun ei tarvitse olla pettynyt, jos aikaa on vaikka vain joitakin tunteja viikossa tai vaikka vartti päivässä. Merkitse ajat kalenteriisi, äläkä sitten anna minkään asioiden kiilata näiden aikojen päälle. Sinulla on oikeus maalata.

aikaa taiteelle

Hyödynnä lyhyet ajat, mutta varaa myös pidempiä aikoja

Opettele hyödyntämään kaikki pienetkin aikaikkunat ja esimerkiksi odotusajat. Pieni aika saattaa löytyä helposti esimerkiksi aterioiden yhteydestä. Ota tavaksesi vaikka piirtää tai maalata pikku akvarelli joka aamu kuva kahvikupistasi.

Pidempiä aikoja löytyy vaikkapa lasten harrastuskuskauksien ja siihen liittyvän odottelun yhteydestä. Minulla on myös esimerkiksi varattuna pienen pieni muistikirja, johon piirtelen salaa turhissa/tylsissä kokouksissa. 

Tee sekä lyhyen- että pidemmän ajan suunnitelma. Paljonko voit varata aikaa taiteelle tänään – huomenna – tällä viikolla – ensi viikolla – ensi kuussa? Mistä voisit löytää tai raivata itsellesi lyhyiden pätkien lisäksi myös pidempiä aikoja, jolloin oikeasti pääset toden teolla uppoutumaan maalaamiseen. Puolikkaita päiviä? Kokonaisia päiviä? Viikonloppuja? Viikkoja?

 Voisitko käyttää esimerkiksi lomastasi viikon siihen, että lähdet jollekin ihanalle kurssille? Tai voisitko vaikka vuokrata itsellesi jonkun kivan airbnb -asunnon jostain inspiroivasta paikasta ja järjestää itsellesi ihan oman yksityisen maalausretriitin?

Jos käytettävissä oleva aika tuntuu edelleen vähältä, tutki paljonko käytettävissä olevasta ajasta kertyy viikkotasolla, kuukausitasolla, vuositasolla. Mieti sitten, mitä kaikkea voitkaan siinä ajassa saada aikaan. Todennäköisesti yllättävän paljon.

Käytä aika tehokkaasti 

Mieti myös, miten saat taiteelle varaamasi ajan oikeasti käytettyä mahdollisimman tehokkaasti (en oikein tykkää tehokkaasti -sanasta taiteen yhteydessä, mutta menkööt nyt tämän kerran…). Voitko siis jotenkin valmistautua siten, että saat käytettävissä olevan ajan hyödynnettyä mahdollisimman tehokkaasti / tuottavasti, ilahduttavasti. 

Mieti, mitä sellaisia rutiineja voisit kehittää, joilla teet siveltimiin tarttumisesta mahdollisimman helppoa, sitten kun aika on. Usein toimeen tarttumista helpottaa esimerkiksi, kun ei tarvitse aloittaa siivoamisesta. Tai kun olet jo etukäteen miettinyt, mitä tarkalleen ottaen aiot tehdä. Teetkö esimerkiksi pohjia tai luonnoksia vai jatkatko keskeneräistä työtä? Millä välineillä aiot työskennellä? 

Näin onnistut

Taitosi lisääntyvät, kun maalaat säännöllisesti. Nämä askeleet siis auttavat saamaan aikaa taiteelle:

Priorisoi taiteen tekeminen. Jos muu elämä menee jatkuvasti maalaamisen edelle, tilanteessa saattaa auttaa, että säännöllisesti muistelet kuolemaa 🙂 Muistuta itsellesi tarvittaessa säännöllisesti, että tuskin kuolinvuoteellasi kadut yhtään hetkeä, jonka olet käyttänyt maalaamiseen. Sitä sen sijaan saatat katua, jos annat jatkuvasti kaiken muun mennä sen edelle.

Tutki ensin, mihin aikasi oikeasti kuluu. Tee sen jälkeen lyhyen- ja pitkän tähtäimen suunnitelma ja varaa kalenteriin aikaa taiteelle. Käytä hyödyksesi kaikki pienet slotit, mutta pyri ainakin välillä varaamaan myös pidempiä aikoja.

Mieti kaikki mahdolliset keinot, joilla saat varaamastasi ajasta mahdollisimman paljon irti. 

Ja lopuksi vielä vinkki, että jos kaipaat helppoa, nopeaa ja huippuhyödyllistä piirustusharjoitusta, löydät sen tästä postauksesta.