Kerron tässä postauksessa, millainen on hyvä akvarellisivellin, jotta osaat valita viisaasti ja saat rahoillesi vastinetta. Akvarellimaalauksessa hyvillä välineillä on erityisen suuri merkitys ja tämä pätee myös siveltimiin.

Akvarelli- eli vesiväreillä maalatessa tarvitaan aivan omat siveltimet, eikä maalaaminen onnistu millä tahansa siveltimillä. Akvarellisiveltimet kannattaa myös varata vain tähän käyttöön, eikä niitä missään tapauksessa kannata tärvellä esimerkiksi akryyleilla maalaamalla.

Akvarellisiveltimiä valmistetaan sekä keinokuidusta että luonnon karvoista. Luonnonkarvasiveltimet ovat edelleen ominaisuuksiltaan ylivertaisia, mutta onneksi keinokuitusiveltimiä kehitetään koko ajan paremmiksi.

Luonnonkarvasiveltimet ovat ominaisuuksiltaan ylivoimaisia akvarellisiveltimiä

Parhaat siveltimet tehdään näädän karvasta (sable, martre, kolinsky, mårdhår). Kaikkein hienoimmat ja arvokkaimmat siveltimet on tehty siperialaisen talvinäädän hännästä (kolinsky). Näätäsiveltimessä kaikki ominaisuudet ovat erinomaiset: se sekä ottaa että luovuttaa väriä paremmin kuin mitkään muut siveltimet. Se on myös jäntevä ja kiinteä ja se muodostaa hyvän kärjen.

Myös oravankarvasiveltimet ovat erinomaisia, mutta pehmeämpiä kuin näätäsiveltimet. Ne imevät valtavan määrän vettä/väriä ja soveltuvatkin siksi erinomaisesti isompien pintojen maalaamiseen. Laadukkaissa oravankarvasiveltimissä on myös hyvä kärki.

Taidetarvikeliikkeissä saatetaan myydä myös esimerkiksi edullisia ponin karvasta tehtyjä siveltimiä, mutta niillä ei tee käytännössä mitään.

Verrattuna keinokuituisiin siveltimiin luonnonkarvaiset siveltimet ovat ylivertaisia sekä siinä kuinka paljon ne imevät ja pidättävät vettä ja väriä ja kuinka ne sitä luovuttavat. Hyvä sivellin luovuttaa väriä juuri sopivasti: riittävästi mutta ei kaikkea kerralla. Lisäksi luonnonkarvasiveltimissä on poikkeuksellisen miellyttävä maalaustuntuma.

Kaikki luonnonkarvaisetkaan siveltimet eivät ole yhtä laadukkaita. Aivan olennainen laadun merkki on se, kuinka terävän kärjen sivellin muodostaa. Hyvälaatuisessa siveltimessä karvat eivät harota eivätkä irtoile, vaan muodostavat terävän kärjen. Näin isokokoisellakin siveltimellä pystyy tekemään tarvittaessa tarkkaa työtä.

Akvarellisiveltimien kokomerkinnät

Siveltimien kokoa ei ole mitenkään standardisoitu ja niinpä eri valmistajien ja merkkien kokonumerot eivät ole keskenään vertailukelpoisia. Koko ilmaistaan numeroina. Kaikkein pienimmät näätäsiveltimet ovat kokoa 000, 00 ja 0 ja sen jälkeen koot ovat pienimmästä suurimpaan 1-14. Koon hahmottamiseksi siveltimestä yleensä kerrotaan myös holkin leveys ja karvojen pituus.

Siveltimiä on eri mallisia. Kaikkein käyttökelpoisimpia ovat teräväkärkiset pyöreät näätäsiveltimet ja oravankarvaiset ns. moppisiveltimet. Lisäksi on olemassa esimerkiksi lattasiveltimiä ja erilaisia erikoissiveltimiä.

Tässä on kuva eniten käyttämistäni siveltimistä. Joukossa on sekä perussiveltimet, että muutama erikoissivellin.

Millainen on hyvä akvarellisivellin
  1. Oravankarvainen moppisivellin koko 4, Da Vinci. Hinta noin 37 euroa
  2. Näädänkarvainen pyöreä matkasivellin, koko 8, Escoda Reserva. Hinta noin 35-50 euroa
  3. Näädänkarvainen pyöreä sivellin, koko 7, Winsor & Newton Professional Water colour sable pointed round. Hinta n. 18 euroa. Tämä on hinta-laatusuhteeltaan erinomainen sivellin, mutta ongelmana on, että tätä on vaikea löytää mistään.
  4. Edullinen keinokuituinen erikoissivellin. Tälle ei tietääkseni on suomenkielistä nimeä, mutta englanniksi tämä on ”Sword”, merkki Pro Arte. Tätä käytän esimerkiksi kun haluan piirtää / luonnostella akvarelleilla. Erinomainen myös esimerkiksi puiden oksien tekemiseen etc. Alla esimerkki tällä siveltimellä nopeasti luonnostellusta patsaasta. Tämä tuli jonkun lajitelman mukana, jossa oli muitakin erikoissiveltimiä.
  5. Keinokuituinen erikoissivellin, joka on tarkoitettu värin pois pyyhkimiseen. Rosemary & Co. The eradicator, koko small.

Mitä ja mistä kannattaa hankkia

Jos lähtisin nyt hankkimaan ensimmäisiä siveltimiäni hankkisin ensimmäiseksi pyöreän näädänkarvasiveltimen, joka olisi kooltaan n. 6-7 ja jos budjetti antaisi myöden, hankkisin myös oravankarvaisen moppisiveltimen kooltaan 4-5.

Tunnettuja ja laadukkaita merkkejä ovat esimerkiksi Winsor & Newton, da Vinci, Isabey, Raphael ja Princeton.

Suomen laajimmat ja laadukkaimmat sivellinvalikoimat taitavat olla Temperassa, mutta aivan valtava valikoima löytyy Englannista Jacksons’s artista, josta olen suurimman osan omistakin siveltimistäni hankkinut. Valitettavasti Brexit pani stopin sieltä tilaamiselle. Se on todella harmi! Kotimaisista liikkeistä kannattaa katsastaa myös esimerkiksi Arteljeen ja Konstashopin valikoimat.

Vaikka hyvälaatuisilla siveltimillä on ilo maalata, olen kuitenkin sitä mieltä, että laadukkaat värit ja paperi ovat hyvän lopputuloksen saavuttamisessa vielä siveltimiäkin tärkeämpiä. Eli niihin kannattaa satsata ihan ensiksi. Ja edullisilla keinokuitusiveltimilläkin on paikkansa akvarellimaalarin sivellinkotelossa. Ja esimerkiksi kiinalaisia kalligrafiasiveltimiäkin voi hyvin käyttää osana akvarellimaalausta.

Miten akvarellisiveltimiä hoidetaan

Siveltimiä kannattaa hoitaa hyvin, niin ne kestävät pitkään. Maalauksen jälkeen riittää usein pelkkä huuhtelu haalealla vedellä. Huuhtelun jälkeen sivellin kannattaa ”lyödä” kuivaksi ja jättää sitten vaakatasoon kuivumaan talouspaperin tai pyyhkeen päälle. Silloin tällöin siveltimet on hyvä pestä mäntysuopaa ja haaleaa vettä käyttäen.

Siveltimiä ei milloinkaan saa seisottaa vesikupissa. Eli työskentelyn aikanakin sivellin pitää säilyttää lappeellaan. Sivellintä ei myöskään kannata kuivata pystyasennossa, koska silloin värijäämät kerääntyvät siveltimen juureen. Kun sivellin on kuivunut sen voi säilyttää pystyssä karvaosa ylöspäin tai esimerkiksi ruokomaton sisällä.

Nyt siis tiedät, millainen on hyvä akvarellisivellin. Jos kaipaat lisätietoa akvarellivärien hankinnasta, sitä löytyy artikkelista Hanki unelmien akvarellivärit – vältä aloittelijan tyypilliset virheet. Sinua saattaa kiinnostaa myös artikkeli akvarellipapereista https://omataidekoulu.fi/kuinka-valita-oikea-akvarellipaperi/